Győr+
2016.11.18. 12:49

TOP: 56 milliárdos forrás a megyének

A 2014-20-as fejlesztési ciklusban összesen 8900 milliárd forintos pályázati kerettel rendelkezik Magyarország, amelynek 70 százalékára már kiírták a pályázatokat.

Győrbe ért a Széchenyi Programiroda „Közel a segítség” című, pályázati lehetőségeket bemutató országos konferencia-sorozata. Az iroda 2011 óta segíti a pályázókat, és országos szinten több mint 50 ezer ügyféllel kerültek már kapcsolatba.

 

 

Samodai Imre a Széchenyi Programiroda nyugat-dunántúli regionális igazgatója lapunknak elmondta, az előző fejlesztési ciklusban több százmilliárd forint lehívásában segédkeztek közvetlen, vagy közvetett módon.

 

 

Gancz Tamás önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte, Győr saját erőből is rengeteget fejleszt, de emellett igyekszik minél hatékonyabban kihasználni a pályázatok nyújtotta lehetőségeket. Felsorolásában külön is megemlítette az infrastrukturális beruházásokat, az energetikai felújításokat, vagy épp a kerékpáros fejlesztéseket.

 

 

„A Terület és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) a megyében mintegy 56 milliárd forintos támogatással valósulhatnak meg olyan projektek, ami a gazdaságfejlesztést, az infrastruktúra bővítését, a foglalkoztatást, a munkaerőhiány leküzdését szolgálják.” – fogalmazott Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, 2014-ben alapos felmérést végeztek annak érdekében, hogy a települések a pályázatokon valós igényekre reflektáló fejlesztéseket hajthassanak végre. Példaként említette a gyermekes anyák munkába állásának segítését a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésével. Hozzátette, bízik benne, hogy az elbírálást követően jövő tavasszal a kivitelezések is megkezdődhetnek.

 

 

„A 2014-20-as fejlesztési ciklusban összesen 8900 milliárd forintos pályázati kerettel rendelkezik Magyarország, amelynek 70 százalékára már kiírták a pályázatokat. Míg az előző tervezési ciklusban a gazdaságfejlesztésre mindössze a források 16 százalékát fordították, addig ez az arány most 60 százalék.” – emelte ki Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő. A megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos szintén a TOP-os forrásokról szólt, mint mondta Győr-Moson-Sopron Megye 181 települése 23,3 milliárd, Győr 21,6 milliárd, Sopron pedig 10,8 milliárd forinttal számolhat. „A cél a gazdaság olyan mértékű megerősítése, hogy Magyarország az ilyen közvetlen támogatások nélkül is versenyképes legyen.”

A konferencián a résztvevők a TOP-os pályázatok mellett képet kaphattak a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), valamint a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól is.


Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter