Győr+
2016.11.22. 18:50

Emberkatedrális

Az évekig tartó vizsgálati fogságot, a szigorított börtönbüntetést, a kényszermunkát és a háziőrizetet is méltósággal viselte. Márton Áront már életében szentnek tartották. Az erdélyi katolikus püspök életútjából nyílt tárlat Győrben, a Káptalanházban.

Emberkatedrális – így jellemezte Illyés Gyula író-költő Márton Áront. Születésének 120. évfordulója alkalmából idén a nemzetpolitikai államtitkárság Márton Áron-emlékévet hirdetett, azzal a céllal, hogy a püspök életet széles körben megismertesse. Készült egy kiállítás, amely bejárta a Kárpát-medencét, Európát és eljutott a tengeren túlra is. Győr a hatvanadik állomása a vándorkiállításnak. A Káptalanház falai között egy rövidebb angol nyelvű és egy részletes magyar nyelvű bemutatót láthat a közönség.

 

Dr. Cseh Sándor, a Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ igazgatója a hétfői megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a 42 évesen püspökké lett lelkipásztor katolikusként, romániai magyarként és hívő emberként egész életében vállalta a háromszoros kisebbségi létet.

 

A Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke Gaal Gergely köszöntőjében felidézte Márton Áron életpályáját (1896-1980). Rámutatott:Erdély katolikus püspöke olyan kiemelkedő személyisége a magyarság 20. századi történelmének, akinek életművét mindnyájunknak ismernie kellene, hiszen mindennapjainkban is erőt adó lehet bátor, hitvalló személyiségének, közösségépítő pályájának ismerete.

 

Márton Áron egyaránt fellépett a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák igazságtalanságai ellen, felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, majd többször is a román kommunista diktatúra fogságába került. Életműve a vallásszabadság, az emberi jogok és a magyar közösség érdekei melletti bátor kiállás példája.

 

 

Horváth Ármin, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség győri elnöke köszöntőjében rávilágított, Márton Áron élete a fiatal keresztények számára fényforrás és lelki segítség a helytállásban, és tanúságtételben. Az erdélyi püspök méltó arra, hogy megismerhessük életét és erőt meríthessünk személyéből és kitartásából.

 

 

Dr. Lukácsi Zoltán rektor azt reméli, hogy a győri Apor Vilmos püspökhöz hasonlóan, Márton Áron is mielőbb a boldogok sorába kerül, erényeit pedig az egész világ megismeri.

 

 

A kiállítás mellett Maksay Ágnes Márton Áron boldoggá avatásnak folyamatát bemutató háromrészes filmjét is megtekinthetik az érdeklődők a győri Káptalanházban.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor