Győr+
2016.11.25. 11:47

Régmúlt idők karácsonya a Káptalandombon

Régmúlt karácsonyok hangulatába csöppenhetünk, ha ellátogatunk a győri Szent László Látogatóközpont kiállítására.

Meghitt fények, különböző korokból feldíszített fenyőfák, korabeli szánkó, hintaló, fából készült Diótörő és megannyi angyalka, kézzel készült dísz ejti ámulatba a Káptalandomb 11. szám alá betérőket.

A kiállítás szinte végigköveti és bemutatja az elmúlt százötven év karácsonyi ünnepek történelmét, láthatjuk többek mellett a műfenyők ősét, az 1880-ból származó, festett libatollból készült kicsiny fenyőt éppúgy, mint a szocializmusból származó gömböket. A tárlaton koboldok és csengettyűk, csillagok és erdei állatfigurák, muzeális értékű karácsonyfadíszek, valamint a múlt és a jelen míves ünnepi kiegészítői várják a nézelődőket.

A Szent László Látogatóközpont a szentendrei Hubay Ház, Karácsony Kiállítás és Szalontól kölcsönözte a tárlat anyagát. Megcsodálhatjuk a XX. század első feléből származó, kézzel készített egyedi karácsonyfadíszeket és egyéb ünnepi kollekciók, mint a jelenkor legmodernebb irányzatainak különlegességei is.

A Látogatóközpontba betérve az idősebbek számra újra megelevenedhetnek a régi szép emlékek, a családi ünnepek meghitt hangulatai, a fiatalabbak pedig rácsodálkozhatnak a régi idők karácsonyára.

A csütörtöki megnyitón dr. Balázs Lívia néprajzkutató elevenítette fel a fenyőfaállítás, a műfenyők történetét és beszélt a karácsonyi díszek szimbólumrendszeréről is.

Az intézmény játékra hívja a látogatókat. Aki a kiállításon fotót, vagy videót készít a Mikulással és felteszi a saját Facebook, vagy Instagram profiljára, és hozzáírja az #kaptalandomb #szentlaszloltg hashtag-et, az értékes ajndékcsomagot nyerhet.

 

A kiállítás vízkeresztig, január 6-ig tart nyitva, hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

 

Szerző. Földvári Gabriella

Fotó. Marcali Gábor