Győr+
2016.11.25. 18:00

Megtagadott nemlét

Cseke J. Szabolcs győri szerző majdnem 60 éves volt, amikor első versei, majd kötetei megjelentek. Bár későn jelentkezett első könyvével, korántsem megkésve. Egy teljes élet élményvilága, tapasztalati anyaga sűrűsödött össze költeményeiben.

Cseke J. Szabolcsnak immár harmadik kötete jelent meg a közelmúltban, melyet a Győri Könyvszalonon mutatott be. Megtudtuk, az irodalom iránt korán elköteleződött, kisregénnyel érkezett az ELTE felvételijére, majd az egyetem alkotókörébe is járt. Győrben tanított, tanfelügyelő volt, a Krúdy-iskolából ment nyugdíjba. Évtizedekig csak az asztalfióknak írta verseit, kisregényeit.

Nyugdíj felé közeledve, mint mondja, költői sugallatott kapott, melyből megszületett egy szatirikus, sci-fi, puzzle kiseposz, az Új Gilgames, ami 2008-ban jelent meg. 2011-ben ismerték el verseit, ettől fellelkesülve került kapcsolatba a Győri Antológiai Körrel, tőlük, a kortársaktól kapott ihletet arra, hogy a korábbi verseit rendszerezze és újakat is írjon, így készült el a második kötete, az Ártatlan aratás.

A Megtagadott nemlét a harmadik könyve, amely a 2008 és 2016 között írt verseit tartalmazza. Ebben a kötetben egész életútja benne van a költőnek. Leporelló címmel, egy ciklusban szedte csokorba a Győri Antológiában már megjelent írásait. Kereszt/Metszet címmel olvashatjuk második ciklusát, melyet az Irgalmasság évére írt hitről, Isten-keresésről. Harmadvágás címmel pedig a legfrissebb költeményeit adja közre. A cím és a borító is, melyet Revák István Mórimadonna című festménye díszít, misztikusnak tetszik. A szerző arra törekszik, hogy a hagyományokat korszerű módon megőrizze, ars poeticája szerint pedig a művészetét az értékteremtő értékmentés szolgálatába állítja. A tartalmi, a formai és a szellemi hagyományok és a megújulás szintézisének megteremtése a célja – fogalmazott a költő.

Cseke J. Szabolcs elárulta, új regényen és újabb versesköteten is dolgozik. Előbbi a rendszerváltás időszakát mutatja be saját tapasztalatai alapján, megfűszerezve misztikummal és fantasztikummal.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor