Győr+
2016.11.28. 15:53

Borkai Zsolt: Marad a kémény, nem lesz robbantás!

Hétfőn Borkai Zsolt polgármester, a Győr Szol Zrt. felett 100 százalékos tulajdonosi jogokat gyakorló Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében, arra kérte Sági Géza elnök-vezérigazgatót, hogy ne robbantassa fel a kéményt, amely az egykori olajgyár területén, Sziget városrészben áll. Tehát a második kémény továbbra is marad.

Bár a robbantáshoz szükséges minden engedély, hatósági dokumentum a Győr Szol Zrt. rendelkezésére áll, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ pedig hivatalosan is kimondta, hogy nem nyilvánítja műemléknek a kéményt, azonban Borkai Zsolt hétfőn hosszasan egyeztetett Sági Gézával, és végül a kémény megtartása mellett döntöttek – olvasható az önkormányzat sajtóközleményében.

 

 

A polgármester elmondta: „Győr büszke múltjára, jelenére, azonban mindig a jövőbe is kell, hogy tekintsen. Ezért ha vannak ésszerű érvek és logikus megoldások arra vonatkozóan, hogy a múlt és jövő megférjen egymás mellett, akkor azt Győr városa mindig támogatta és támogatni is fogja. A kémény egyfajta szimbóluma Győr ipari múltjának, azonban funkcióját, jelentőségét elveszítette, és jelen környezetébe már nem illik. A Forster Központ hivatalos állásfoglalása alapján nem minősül műemléknek sem, az indoklásban az áll, hogy műemléki értéket nem képvisel. Mindezek ellenére ma azt a döntést hoztam, hogy leállíttatom a kémény holnapi felrobbantására vonatkozó, a Győr Szol Zrt. által előkészített folyamatokat. Ha van olyan megoldás, amely az értékesítésre szánt területen lehetővé teszi a kémény megtartását, környezetbe illesztését, akkor biztos vagyok benne, hogy a tehetséges építészek azt meg fogják találni. A kémény sorsa ettől kezdve tehát már a szakma kezében van, akik reményeim szerint egy olyan koncepciót tudnak a jövőbeli tulajdonos asztalára letenni, amelyben a múlt és a jövő is jól megfér egymás mellett” – zárta gondolatait Borkai Zsolt.

 

Fotó: O. Jakócs Péter