Győr+
2016.12.02. 09:13

Újabb fejlesztések várhatók a Belvárosban

200 férőhelyes parkolóház épül a Teleki utca-Árpád út csomópontjában, miközben bővülnek a kerékpárutak és a kerékpáros szolgáltatások a városközpontban. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektben a belvárosi zárt gyalogos zónát is bővítik.

 

„Ez a projekt a Belváros még élhetőbbé tételét szolgálja. A parkolási kapacitás bővítése elengedhetetlen városunk legfrekventáltabb területén, ezt korábban a belvárosi kereskedők is kifejezetten kérték a várostól.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester. „A célunk, hogy a gyalogos zónát még inkább védjük, de ezzel párhuzamosan ki kell szolgálni azokat, akik a központba érkeznek, hiszen itt működik számos kulturális létesítmény, sokan hivatalos ügyet intézni jönnek, mások belvárosi üzletekbe látogatnak, sétálnak, vagy az itt zajló fesztiválokon, mint ahogy most, az adventi programokon – vesznek részt. A program egyszerre igyekszik szolgálni a parkolási kapacitás bővítését és az autósok elől elzárt zóna fejlesztését.”

Fekete Dávid alpolgármester hozzáfűzte, a cél, hogy javítsák a közlekedési körülményeket, hiszen nap mint nap tapasztalhatjuk, ahogy a helyet keresők köröznek a Belvárosban. „Ma már a Jókai úti parkolóház és a Dunakapu téri mélygarázs is népszerű, de további kapacitásokra van szükség, a felesleges és környezetszennyező körök elkerülése, valamint az itt lakók könnyebb megállása érdekében.” Kiemelte, a parkolóház kialakításában is figyelembe veszi majd a környéken lakók komfortigényét.

A Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című projekt legfőbb elemei között szerepel az új parkolóház kialakítása a Teleki utca – Árpád út csomópontban, a Teleki – Árpád csomópont átalakítása, GyőrBike állomás és fedett kerékpár-tároló telepítése az új parkolóházhoz, belvárosi kerékpáros létesítmények kialakítása 4,9 km hosszon, valamint a gyalogos zóna bővítése.

Új parkolóház a Belvárosban

Az Árpád út és a Teleki László utca sarkán épülő létesítmény fő funkcióját tekintve egy 200 férőhelyet tartalmazó nyitott gépjármű tároló. Az épület emellett helyet biztosít a Győri Balett új próbatermének, melynek kialakítási költségeit az önkormányzat önerőből finanszírozza. A használatot foglaltság jelző rendszer segíti, az alsó szinten elektromos autók töltését szolgáló egységet is terveznek. A forgalom megfelelő elvezetése érdekében átalakítják a Teleki utca – Árpád út csomópontot is. Tervezik az Aradi vértanúk úti, Virágpiaci (közösségi közlekedési), valamint a Baross Gábor utcai megfelelő fizikai zárások kialakítását (az Árpád úttól az Arany János utcáig) is. Itt jelenleg is találhatók ugyan zárások, de a beléptető kapukkal zárható csak ki a jogosulatlan behajtás.

Kerékpáros fejlesztések

A parkolóház közvetlen szomszédságába GyőrBike közösségi kerékpárkölcsönző állomást is telepítenek 15 dokkolóval, lehetővé téve a közlekedési mód váltását a gépkocsival a Belvárosba érkezők számára. A parkolóház mellett fedett kerékpártárolót is kialakítanak, így a belvárosba kerékpárral érkezők, de a sétálóutcákba útjukat gyalogosan folytatók is biztonságban tudhatják járműveiket. Kialakítják azokat a még hiányzó kerékpáros hálózati elemeket, kerékpáros nyomokat és kerékpársávokat, kerékpáros csomóponti átalakításokat, amelyek a biztonságos és balesetmentes kerékpáros közlekedést szolgálják a Belvárosban. Az egyik ilyen fejlesztés a Gárdonyi G. u. – Pálffy u. – Teleki L. u. –Bajcsy Zs. u. kerékpáros nyomvonal hiányzó szakaszainak kialakítása. Önálló nyomvonalon jön létre egy egyirányú kerékpárút a meglévő Pálffy–Gárdonyi utcai körforgalmú csomóponttól a Lukács S. utcán át a Dunakapu térig. A harmadik fontos fejlesztés a Czuczor G. u. – Árpád u. – Aradi vértanuk útja – Virágpiac – Zechmeister utca – Benczúr u. – Újlak u. kerékpáros nyomvonal kialakítása, az utolsó pedig elsősorban turisztikai jellegű, célja az Euro Velo 6 nyomvonal hiányzó belvárosi szakaszának létesítése a Móricz Zs. rakparttól a Buda utcáig.

A Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című „TOP-6.4.1-15-GY1-2016-00001” azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg. A megítélt támogatás összege 2.000.000.000 forint, támogatási intenzitása 100 százalékos. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018. június 30.

Fotó: Győr Plusz archívum