Győr+
2016.12.05. 14:05

Meghalt Gotlib francia képregényrajzoló

Nyolcvankét éves korában meghalt Gotlib francia karikaturista, képregényrajzoló, a búskomor basset hound, Gai-Luron figurájának megalkotója.

A Marcel Gottlieb néven született művész, aki több ezer fiatal számára mutatta meg, hogy minden élethelyzetben lehet találni valami megmosolyogtatót, vasárnap hunyt el. Gotlib több mint harminc éven át napi tíz órát töltött a rajzasztalánál, hogy tovább és tovább mesélje az általa megálmodott karakterek történeteit.

Gotlib zsidó szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Párizsban, 1934. július 14-én. Román származású édesapja, Ervin, szobafestő volt, édesanyja, a magyar felmenőkkel rendelkező Regine, varrónőként dolgozott. Gotlib apja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg, a fiatal Marcelt édesanyja egy normandiai farmra küldte a háború hátralevő részére, hogy megóvja a zsidóellenes megmozdulásoktól.

A háborút követően Gotlib a képregényrajzolásnak szentelte az idejét, olyan amerikai képregényalkotók munkáiból inspirálódva, mint Harvey Kurtzman, valamint a Mad című szatirikus magazin alkotógárdája.

Első munkái bekerültek a Vaillant című – később Pif-Gadget néven ismert – magazinba, amelyben aztán bemutatkozott Gai-Luron, a búskomor kutya figurája is, aki később saját képregényt kapott.

1965-től Gotlibnek megjelentek művei a Pilote magazinban is, amelynek az Asterixszel világhírűvé vált francia René Goscinny volt a társalapítója és szerkesztője. A Pilote oldalain mutatkozott be aztán 1968-ban a Rubrique-a-Brac sorozata.

A párizsi Zsidó Művészeti és Történeti Múzeum 2014-ben nagyszabású retrospektív tárlattal köszöntötte a művészt 80. születésnapján. Ugyancsak a művész előtti tisztelgés jeleként, egy amatőr csillagász Gotlibról nevezett el egy aszteroidát.

 

MTI