Győr+
2016.12.06. 21:31

Szilágyi Áron: az asszóban gondolkodni kell!

Városunk még igencsak kezdetleges szinten működik a vívósportág. Vannak lelkes fiatalok, akik ezen a hétvégén nagy példaképeikkel találkozhattak a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán. A győri helyszín még a sportolóknak is szokatlan volt, ám nagyon elégedettek voltak mindennel. Olimpiai bajnokunkat, Szilágyi Áront is lenyűgözte az Aréna.

„Bevallom őszintén még nem jártam erre, így nagyon kíváncsi is voltam rá. Lenyűgözött az amit láttam, sok mindenre alkalmas ez az aréna, a vívásra is tökéletes. Egyelőre még azt láttam, hogy a lelátókon többnyire az ismerős arcok, a sportági szülők, barátok ültek. Ám tudom, hogy Győrben is van vívás, így nagyon bízom benne, hogy ennek köszönhetően még többen kezdik el a mi sportunkat, és egyszer, ha újra visszajövünk ide már teli lesz a csarnok. Ezt a sportágat úgy lehet megszerettetni a gyerekekkel, hogyha látják, bele tudnak kóstolni ebbe a világban. Így nagyon bízom benne, hogy ez a mostani VK is jó alkalom arra, hogy kedvet kapjanak a fiatalok ehhez a sporthoz.”

A vívás, bármelyik szakágát is nézzük nagyon összetett sportág, ám ahogy Áron fogalmazott pont ettől különleges.

„Ehhez a sporthoz nem elég a fizikai adottság, persze azt is a végletekig kell fejleszteni, hanem a szürkeállományt is használni kell. A mentális és kognitív készségek is feltétlen szükségesek a víváshoz. Gondolkozni kell az asszóban! Ezek adják sportág összetettségét, eleganciáját. Gyerekként, kilencévesen engem is ez fogott meg.”

 

 

Az olimpia éve mindig a legfontosabb egy sportoló életében. Szilágyi Áron azzal a céllal utazott idén nyáron Rióba, hogy megvédje londoni címét. Augusztus 10-én, Daryl Homer legyőzésével pedig sikerült az álmot valósággá váltani.

„Ezt az évet értékelni, csak a legjobb szívvel és a legnagyobb boldogsággal visszaemlékezve tudom. Nemcsak az eredmények miatt, hanem a felkészülés miatt is. Decsi Andris edzőmmel, a csapattal, Bodnár Józsi masszőrrel, a három fizikai edzőmmel, két mentális felkészítőmmel, a Decsi családdal, illetve a klubommal, támogatóimmal egy olyan fantasztikus évet zárhatunk, aminek egyéni olimpiai érem lett az eredménye. Ám nem ez az egyetlen emlékezetes pillanat 2016-ban. Áprilisban például csapatban világbajnoki ezüstérmesek lettünk. Nagyon büszke vagyok a csapattársaimra is. Bízom benne, hogy ezt a magas mércét a jövőben is tudjuk majd tartani és egészen a tokiói olimpiáig kitart a lelkesedés. Mint távoli cél ott lebeg a szemem előtt, már rálátok, ha lehet így fogalmazni. Ugyanakkor rövidebb távú célokat fogalmazunk meg. Megkezdődött a világkupa sorozat, fontos állomások vannak, ez a győri is az. Két hét múlva utazunk Cancúnba Grandprix versenyre. Úgyhogy még nincs itt az év vége számunkra. Megpróbálom a maximumot kihozni magamból. Aztán a lehető legjobban felkészülni a jövő év végi lipcsei világbajnokságra. 2017-ben ez az év főversenye, erre készülünk igazán.”

 

Fotó: Marcali Gábor