Győr+
2016.12.07. 17:03

Minden győrit megáldott Ferenc pápa

A katolikus egyház feje személyesen áldotta meg a Széchenyi téri bencés templom újraöntött harangjait. A hat új harang Miklós napra készült el Innsbruckban, ahonnan Rómába vitték, hogy a pápa is megáldhassa azokat.

Néhány héttel ezelőtt egy innsbrucki műhelyben öntötték újra a győri, Széchenyi téri bencés templom harangjait. A város, vállalkozók és a bencés rend fogott össze, hogy pótolják a pontosan 100 éve elhurcolt harangokat, amelyek Ausztriában születtek újjá. Miklós napra el is készültek az új harangok, amiket teherautóval Rómába szállítottak, hogy Ferenc pápa személyesen áldja meg azokat. A Szentatya szerda délelőtt, audiencia keretében áldotta meg a bencés harangokat, a vatikáni ceremónián Győr két alpolgármestere személyesen vett részt.

– Nagyon szívélyesen fogadtak minket, a Szentatya mindegyikünknek kezet nyújtott, nem csak a harangokat, de bennünket, ezzel pedig tulajdonképpen minden győrit is megáldott – mondta Fekete Dávid alpolgármester. A delegáció, így a városvezetők számára is felejthetetlen élmény volt a szertartás.

– Elmondhatatlanul volt Ferenc pápa, hihetetlen szeretet árad belőle, nagyon nagy megtiszteltetés, hogy személyesen találkozhattunk vele és rajtunk keresztül minden győri polgárt is megáldott a Szentatya” – tette hozzá dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.

A harangok még szerdán újra útra keltek, hogy Győr felé vegyék az irányt. A becses szállítmány vasárnap érkezik a kisalföldi megyeszékhelyre, ahol Borkai Zsolt polgármester fogadja őket a Városháza előtt.

– Vasárnap délután három órakor érkeznek meg a harangok Győrbe, ahol polgármester úr fogadja őket, majd lovas kocsikkal szállítják őket a Széchenyi térre, ahol egy héten keresztül bárki megcsodálhatja a bencés templom új harangjait – hangsúlyozta Fekete Dávid.  Nem mindennapi összefogásnak köszönhető, hogy újjászülethettek a bencés harangok, az önkormányzat, helyi cégek és a bencés rend is a jó ügy mellé álltak. Az alpolgármesterek példaértékűnek tartják a harangok pótlását.

– Alapvetően optimista ember vagyok, de még engem is meglepett az az összefogás, aminek köszönhetően végül nem négy, hanem hat harang születhetett újjá, azt meg nem is gondoltam volna, hogy Ferenc pápa is megáldja a győri harangokat – emelte ki dr. Somogyi Tivadar.

A harangokat advent negyedik vasárnapján, december 18 – án szentelik fel, 11 órától ünnepi szentmise keretében. A tervek szerint az új harangok egyszerre, már az automatika által vezérelve, december 24 – én, az éjféli mise után szólalnak meg először.

Zombai-Kovács Ákos