Győr+
2016.12.08. 13:56

Boogie-woogie és a jótékony bor

A 9. Boogiefesztet rendezik a hétvégén Győrben, ahol még soha ennyi zongorista nem szórakoztatta egyszerre a közönséget.

A fesztivál csütörtökön az Árkádban, egy Boogie Christmas nevű kedvcsináló koncerttel indult, majd pénteken és szombaton este nagykoncerttel folytatódik. A Richter-teremben december 9-én és 10-én, 19 órától a Boogie Show-k kétrészes műsorában a vérbeli blues számoktól kezdve a virtuóz négy-, hatkezes zongorás boogie őrületig mindenben része lehet a hallgatóknak.

A magyar zenészek mellett neves külföldi zongoristák, énekesek, profi táncosok tűnnek fel a színpadon. A fesztivál házigazdája és szervezője Dániel Balázs mellett fellép Koch Barnabás dobos és Zink Ferenc bőgős, Pribojszki Mátyás szájharmonikás, Wendy DeWitt amerikai zongorista, és a német Frank Muschalle Trió is.

Idén először, jótékonysági borkóstolóval kötik egybe a pénteki és szombati nagy koncertet. A pannonhalmi Herold pincészet, Dániel Balázs és a győri önkormányzat közös összefogásának köszönhetően a borkóstolásból befolyt összeget négy rászoruló családnak ajánlják fel. A Herold pince a borvidék legfiatalabb borászata, 2009-ben a pannonnhalmi Széldomb egy fél hektáros, 40 éves olaszrizling ültetvényét vásárolták meg, majd az évek folyamán olaszrizling, chardonnay, tramini és merlot szőlőt telepítettek, és a borvidéken elsőként az illatos sárgamuskotályt. Ezt követően rajnai rizlinget, irsai olivért, savignon blancot, kékfrankost és cabernet franc szőlőfajtákat is ültettek. Legfőbb céljuk, hogy kizárólag minőségi borokat készítsenek és kínáljunk saját, vendéglátásra is alkalmas pincéjükben, az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban. A pince egyébként mintegy 800 éves, az állandó 13 fok körüli hőmérséklet, megfelelő klímával párosulva kiváló helye a reduktív eljárással készülő bornak, melyet aztán a legmodernebb technológiával felszerelt rozsdamentes acéltartályokban tárolnak.

A Herold, fiatalos, lendületes vállalkozásként azt tartják, a jó bor mellé jókedv is jár. Többek között azért is döntöttek úgy, hogy egy fergeteges hangulatú boogie fesztiválhoz csatlakoznak. A közönség ezúttal a friss, idei Irsai Olivért és a 2015-ös Merlot kóstolhatja meg. Az adományozás pedig nem áll messze a borászoktól, így szívesen vállalták, hogy a borkóstoló bevételét rászorulóknak ajánlják fel.

 

Szerző: Földvári Gabriella