Győr+
2016.12.09. 16:10

A szovjet fogság felvidéki túlélői

Tegnap mutatták be a komáromi Révben a Fórum Kisebbségkutató Intézet dokumentumfilmjét Muszkaföldön címmel. A film azoknak a felvidéki magyar honvédeknek és leventéknek a sorsát dolgozza fel, akik a második világháború utolsó hónapjaiban szovjet hadifogságba és munkatáborokba kerültek.

A Muszkaföldön című dokumentumfilmet Kőrös Zoltán azonos című interjúkötete alapján forgatták, aki az oral history (vagyis az elbeszélt történelem) eszközeivel harmincnyolc túlélő visszaemlékezéseit dolgozta fel a könyvben. A filmben közülük öten – Sulci József, Merva Arnold, Rácz Jenő, László Béla és Hučko Károly – mesélnek a szovjet hadifogolytáborokban szerzett tapasztalataikról, mai szemmel egészen elképesztő, néha totokszorító, néha megmosolyogtató élményekről beszámolva.

 

Kőrös Zoltán a filmvetítés után elmondta: csaknem minden felvidéki magyar faluban találkozhatunk még egykori hadifoglyokkal, akik történetükkel nagyban hozzájárulhatnak ennek a ma még jobbára feltáratlan témának a feldologzásához. Hasonlóképpen vélekedett Simon Attila történész is, aki arra buzdította a fiatalokat, hogy használják ki a hosszú téli estéket, üljenek le a déd- vagy nagyszülőkkel, és kérdezzék ki őket a második világháború alatt vagy az azt követő években szerzett élményeikről, a beszélgetésről készült hanganyagot pedig küldjék el a Fórum Intezetnek, így járulva hozzá a kollektív emlékezet megőrzéséhez. Magáról a filmről szólva elmondta: az audiovizuális megjelenési forma kiváló eszköz arra, hogy azokhoz is eljussanak ezek a nem mindennapi, a jelenünk számára is fontos üzenetet hordozó történetek, akik egyébként nem szívesen vesznek könyvet a kezükbe.

 

A vetítésen jelen volt a film egyik „főhőse”, a 94 éves, muzslai Sulci József is, aki három évet töltött szovjet fogságban. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne az utókornak, annyit mondott: „Azt, hogy az emberiségnek több esze legyen. Ne keveredjenek háborúba!”

 

A film megtekinthető a www.youtub.hu-n, Muszkaföldön címmel.

 

ujszo.com