Győr+
2016.12.11. 17:49

Hazatértek Győrbe a harangok – galériával

Nagy utat tettek meg a győri harangok, hiszen Innsbruckból eljutottak Rómába ahol Ferenc pápa megáldotta őket. A hat harangot a Városháza előtt fogadták, majd lovaskocsik vitték a Széchenyi térre. Itt hat napon keresztül mindenki közelről is megcsodálhatja.

– Harangokat kapott karácsonyra a város – mondta el köszöntőjében Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: Ezt az adventi időszakot soha nem fogja elfelejteni a város. Négy hónap összefogásának eredménye az a hat harang, amelyet a mai délutántól egy héten keresztül minden érdeklődő közelről is megnézhet a Széchenyi téren.

Ám ne szaladjunk ennyire előre, hiszen Borkai Zsolt ünnepi beszédjében arra is kitért, hogy a városba most visszakerülő harangok visszaadhatják az emberek hitét, reményét és szeretetét.

– A szeretet és az összefogás csodákra képes. Visszakapta a város és a győriek azt, amit elvettek tőlük. A bencés templom ezzel a hat haranggal immár azok közép a templomok közé tartozik Magyarországon, ahol a legtöbb harang szólal meg, így csatlakozott a Mátyás templomhoz és a kalocsai főszékesegyházhoz. Köszönet illet mindenkit, aki támogatta ennek a csodának a megvalósulását, s külön köszönet illeti Bogisich Ferencet, aki támogatása mellett össze is fogta a kezdeményezést. Hazatértek Győrbe a harangok! – zárta a polgármester.

A három lovaskocsira feltett harangot az Aradi vértanúk útján vitték a Széchenyi térre, fúvószenekar, borlovagok, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a csatlakozó győriek kíséretében. A biztonságról a rendőrség és a polgárőrség is gondoskodott.

A győri Szent Ignác templom egyetlen meglévő harangjának négy társát 100 éve vitték el, azóta egyedül szól a 3,3 tonnás Benedek-harang. Győr Város Önkormányzata, több helyi cég, a bencés perjelség, a templomi hívek, a bencés öregdiákok és a győri polgárok adakozása során összegyűlt 37 millió forintból az 1599-ben alapított innsbrucki Grassmayr Harangöntödében újra öntötték a 100 éve elvitt harangokat, sőt, további kettőt is készítettek. A harangok hangfelépítésének, öntési minőségének és küllemének vizsgálatát Most Balázs harangszakértő végezte el. Az új darabokkal együtt tehát összesen 7 tagúra nő a templom harang-együttese.

A hat harangot a mai délutántól kezdődően egy héten át mindenki megtekintheti a Bencés templom előtt. Felszentelésük december 18-án, vasárnap 11 órakor kezdődik. A szentelők dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, dr. Veres András győri püspök és Fazakas Márton csornai apát lesznek. Először pedig december 24-én, karácsony éjjelén, Krisztus születésének örömhírét hirdetve kondulnak majd meg.

HAK
Fotó: Marcali Gábor