Győr+
2016.12.12. 08:52

Győri alkotások a fővárosban

Reflexiók síkban, térben címmel a 48. győri művésztelep alkotásaiból nyílt nagy érdeklődésre számot tartó kiállítás a budapesti B55 galériában.

A tárlatot Radnóti Ákos, győri alpolgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a Napóleon-házban alkotó művészek munkáit Győr városa, szelleme, értékei is inspirálták. Ezek a művek minden közegben, minden közösségben élményszerűen eredetit tudnak mondani. A város vezetése – hangsúlyozta Radnóti Ákos – fontosnak tartja, hogy Győrben a kultúra minden színe megmutatkozzon. Utalt arra, hogy idén került ki a városban az ország első úszó szobra. Pályázaton nyert pénzből pedig egy új üvegmozaik van készülőben. Az alpolgármester szerint megtisztelő, hogy a főváros kulturális negyedében, ahol sok galéria található, ilyen kiváló művekkel jelen lehet a győri művésztelep alkotó közössége.

Rechnitzer János professzor, a geometrikus művészetek ismert értője ezúttal műgyűjtőként volt a tárlat vendége, felkért hozzászólója. Azzal kezdte, hogy „Vigyázat, Győr itt van, s progresszív alkotásokkal a B55 galérián keresztül hatol be a főváros kulturális életébe”. Szólt Győr műgyűjtő hagyományairól, megemlítette a rendkívül gazdag Kolozsváry-, valamint a Vasilescu-gyűjteményt, s a kortárs művészetek iránt is fogékony szellemi közeget. Győr rengeteg modernizációs értéket ad az országnak és az egész régiónak, ezt a megújítási hajlandóságot és megújulási képességet is kifejezik a művésztelep alkotásai.

 

 

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a művésztelep tematikájának indítékairól szólva elmondta: Vasarely születésének 100. évfordulóján a hazai geometrikus és optikai művészet legfrissebb irányzatának alkotóit hívták meg Győrbe. Három hét alatt, a kitartó csapatmunka eredményeképpen, olyan remek produktum jött létre, melyet Budapesten mindenképpen érdemes a szélesebb közönség elé tárni, már csak azért is, mert az alkotók közül többen is a fővárosban élnek. Az igazgatónő a jövő évi művésztelepről egyelőre annyit árult el, hogy tematikus rendszerben gondolkodnak.

Az alkotók munkáiról Mészáros Zsolt művészettörténész beszélt. Azt hangoztatta: a győri művésztelepen szerzett benyomások túlléptek a földrajzi hely határain. Bullás József alkotásairól úgy fogalmazott, hogy a rá jellemző rácsszerkezet új megfogalmazásban tűnik fel. A pontok egymáson való elmozdulásától bezizzen a kép, a vibráló látvány a látás határait fenyegeti. Forgó Árpád művészetéből azt emelte ki, hogy művei a festészet és a plasztika határain egyensúlyoznak. Alkotásainak választékos kifejezésmódja finom humort és érzékiséget mutat. Marafkó Bence művészetét a körön, a körgyűrűn belüli mozgások szisztematikus kutatása fémjelzi, állapította meg a művészettörténész. Az alkotó saját stílusát úgy fogalmazta meg: plasztikai minőséggel rendelkező színmező festészet. Halmi-Horváth István legújabb kompozíciójának vásznain tűpontos körvonalú síkidomok, vakítón fehér hátterek, homogén, élénk színfelületek és összetett formaviszonylatok uralkodnak, hívta fel a figyelmet Mészáros Zsolt, majd így folytatta: Fehér József fehér tónusú vásznain rovátkák és körök sorakoznak, felidézve némiképpen a falanszterek szigorú rendjét. Nemcsak Fehér műveit, hanem a kiállítás egész anyagát áthatják a tavasz és a nyár képzetei.

A kiállítás december 22-ig tekinthető meg Budapesten, a Balaton utca 4. szám alatti B55 galériában.