Győr+
2016.12.15. 14:05

Tovább a selyemúton

Csurák Erzsébet győri selyemfestő fél évtized legjobb alkotásaiból válogatva, jelentette meg első művészeti albumát.

Csurák Erzsébet a ’90-es évek elején csoporttársától kapott ajándékba egy selyemfestő készletet, amely évekig a szobája sarkában porosodott. Aztán egyszer csak elővette. A selyemkészlet számomra ajándék volt a jóistentől, mellyel egy külön világot, a magam selyemútját teremthettem meg – vallja az alkotó. A selymen keresztül tudja leginkább megmutatni a benne lévő harmóniát, érzéseket, a színeket és a formákat.

 

Mivel hazánkban nem volt fellelhető múltja a selyemfestésnek, bécsi kurzusokon tanulta meg az alapokat, majd külföldi művészektől leste el a technikákat, fortélyokat. Első kiállítása 1997-ben, a Mediawave fesztiválon nagy siket aratott. Aztán 12 évre mégis felhagyott a művészettel. Győr kulturális életében vállalt szerepet. 2010-ben Grászli Bernadett, az akkor frissen kinevezett múzeumigazgató kérte fel egy önálló tárlaton való bemutatkozásra, így újból munkához látott.

 

 

Míg az első korszakában az ősi motívumok érdekelték, addig az elmúlt években az emberi viszonyok, a kapcsolatok, a megélt élmények, a nőiessége, a mesék kerültek előtérbe a művészetében. A technikai tudása is bővült, hiszen járja a maga selyemútját. A kontúrtechnika mellett archaikus batiktechnikát is alkalmaz, melyet egy tavalyi indonéz tanulmányút során ismert meg. Legújabb alkotásain az intenzívebb, harsányabb színekkel fejezi ki önmagát.

 

 

A művészi albumban az elmúlt öt év alkotói terméséből ad merítést, keresztmetszetet, több mint száz mű segítségével. A magyar–angol nyelvű kiadványhoz Rechnitzer János professzor és Grászli Bernadett írt ajánlást és maga a művésznő fogalmazta meg néhány gondolatát az alkotások kapcsán. A könyvet szerdán az Esterházy-palotában mutatták be.

 

Az album kiadója a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, támogatója Bogisich Ferenc és Radek József.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor