Győr+
2016.12.20. 10:21

Idén is bőven lehet válogatni a fenyőfák közül

A győri Tarcsay úti piactéren néztük meg, milyen az idei fenyőfa kínálat.

Árusokból nincs hiány, 15-en kínálják portékájukat, a több mint kétméteres fáktól, a pici egy méteresig, mindenki válogathat kedvére. Van aki, házhozszállítással kecsegteti a vevőket, többségük vállalja a fa törzsének megfaragását, vagy a vitt fenyőtalpba bele is faragják azt.

 

 

Az egyik zalai termelő elmondta, Surd környékén termesztik a legtöbb fenyőfát, az országban eladott karácsonyfák 70 százaléka erről a területről származik. December első hetében kezdik kivágni a felnevelt fákat, majd vagy kereskedőknek adják át, vagy a termelők maguk indulnak az ország nagyvárosaiba értékesíteni a fáikat. Győrbe is egy ilyen zalai termelőval találkoztunk.

 

 

Megtudtuk, a nordmanndot keresik leginkább, hiszen ezek illatosak és sokáig meg is maradnak, kevésbé hullatják leveleiket, áruk méterenként 7 ezer forinttól kezdődik. Az ezüstfenyőt leginkább szépsége miatt választják 4 ezer forinttól vásárolhatjuk meg méterét. A hagyományos lucfenyő métere már 2 ezer forinttól kapható, de ezek lakótelepi lakásba nem ajánlottak, elég hamar kiszáradhatnak, lehullatják tüskéiket. A legkeresettebbek a másfél méter körüli, terebélyes fák, amelynek ára átlagosan 8 ezer forint körül mozog.

 

 

A kereskedők földlabdás fákat idén is hoztak, ezek iránt egyre nagyobb a kereslet. Az ünnep elmúltával kiültethetjük őket, és ha megfelelő földlabdával vásároltuk, akkor nagy az esély arra, hogy meg is marad, s örök dísze lesz kertünknek.

 

Vannak olyan kereskedők, akik nem méterre, hanem darabra adják a fákat, formájuk, szépségük szerint. A zalai árus hangsúlyozza, bizony kínálgatni, mutogatni kell az árut, a vevők többsége pedig  többször is, jól megnézi a fenyőket, míg végre döntenek. De olyan is akad, aki első látásra, sötétben választja ki a neki tetsző fát.

Sokan vásároltak aranyvasárnap, de a többség az utolsó pillanatokra hagyja a fa beszerzését, reménykedve abban, hogy csökkenek az árak. Ami igaz is lehet, viszont az igazán szép, csinos fát, már biztosan nem találnak.

 

 

A Győr-Szol piacterein a karácsonyfavásár december 24-ig tart, a Tarcsay úti piacon naponta 8 és 19 óra között válogathatunk a fenyők között.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó. Marcali Gábor