Győr+
2016.12.21. 14:39

Megújuló rendelők Győrben

A győri önkormányzat évekkel ezelőtt indította rendelő-felújítási programját, amelyhez a saját források mellett a pályázati lehetőségeket is kihasználja. 2017-ben két újabb beruházás révén újul meg a Tihanyi Árpád úti és a Kör téri rendelőintézet is.

A Tihanyi úti rendelőintézet komplex infrastruktúra fejlesztése című projekt keretében az ott működő felnőtt háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxisok, valamint a fogszabályozás és fogászati röntgen ellátásainak infrastrukturális fejlesztése valósul meg több mint 900 négyzetméteres területen. Az intézmény fontos eleme a győri alapellátási rendszernek, hiszen 6 felnőtt és 3 gyermek háziorvosi praxis, 5 fogorvosi és 1 fogszabályozási praxis mellett 1 fogröntgen és 4 területi védőnői szolgálat is működik itt, összességében pedig 32 562 fő ellátását biztosítja. A fogszabályzás 124 384 fő részére nyújt fogszabályozási lehetőséget, míg a fogröntgen ellátandó lakosságszáma 257 258 fő, vagyis az ellátandó területhez nem csak Győr lakossága, hanem több település is tartozik. A területi védőnői ellátás kapcsán elmondható, hogy a 931 fő gondozott a város gondozottjainak mintegy 10 százalékát jelenti.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményhez tartozó egészségügyi intézmény felújítása során megújulnak a földszinten lévő gyermekorvosi rendelők, új, akadálymentes mosdót is tartalmazó vizesblokkal, tárolóval, elkülönítővel. Az emelet északi oldalán lévő orvosi rendelők átalakítása a jelenlegi előírásoknak megfelelően, külön bejáratú vizsgáló helyiségek kialakításával történik meg, az emelet déli oldalán lévő fogorvosi rendelők és fogászati röntgen is megújul. Megtörténik a vizesblokkok átalakítása, akadálymentes mosdó, orvosi pihenő, veszélyes hulladéktároló kialakítása. Teljes gépészeti és villamos felújítás, új szellőztető rendszer is készül és teljes körűen akadálymentesítik az épületet. A tetőn elhelyezett napelemek gazdaságosabbá teszik majd az üzemeltetést.

A Tihanyi úti rendelőintézet komplex infrastruktúra fejlesztése című projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásából valósul meg. A Projekt összköltsége 258 337 056 forint, a támogatás intenzitása száz százalékos.

A Kör téri rendelőintézet komplex infrastruktúra fejlesztése című projekt az itt működő felnőtt háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxis, valamint a védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztését célozza több mint 400 négyzetméteres területen. A Kör téri intézetben 2 felnőtt és 2 gyermek háziorvosi praxis mellett 1 fogorvosi praxis és 3 területi védőnői szolgálat működik, 3102 fő egészségügyi alapellátását biztosítják, a védőnői szolgálat keretében a gondozott családok száma eléri a 200-at.

A beszerezni kívánt eszközök többségében a védőnői ellátáshoz kapcsolódnak, melynek eszközparkja elhasználódott, elavult. Bútorok és egyéb berendezési tárgyak, eszközök beszerzése közvetlenül a védőnői szolgálathoz kapcsolódóan indokolt. A projekt keretein belül az épület projektarányos akadálymentesítése is megvalósul. Az akadálymentes kialakítás során szükségessé vált az épület bővítése annak érdekében, hogy a közlekedés a rendelőkbe, illetve a rendelők között minél egyszerűbben megoldható legyen. A meglévő rendelő kialakítás nem változik, a vizesblokk – női, férfi, személyzeti és akadálymentes illemhelyek – kialakítása a rendelőkhöz kapcsoltan külön-külön megoldottá válik.

A Kör téri rendelőintézet komplex infrastruktúra fejlesztése című projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásából valósul meg. A Projekt összköltsége 141.628.832 forint, a támogatás intenzitása száz százalékos.

A rendelőintézetek infrastrukturális fejlesztése az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését célozza, különös tekintettel a várandósokra, nőkre, gyerekekre és fiatalkorúakra, a fogyatékkal élőkre és az idősekre. Az egészségügyi alapellátás (háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, fogorvosi alapellátás és alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás, védőnői ellátás, iskola-egészségügyi ellátás) fejlesztésének fontosságát az adja, hogy ez a szint képes leginkább elvégezni az alapvető szűrővizsgálatokat és egészségügyi állapotfelméréseket, ezáltal kiemelt szerepe van a prevencióban, a lakosság közvetlen környezetében.