Győr+
2016.12.21. 16:56

Közérdekű témák a közgyűlés napirendjén: új autóbuszjárat, több parkoló

Több közérdekű téma is szerepelt Győr város közgyűlésének szerdai ülésén. Jó hír az autóbusszal közlekedőknek, hogy jövőre nem emelkednek a tarifák és új buszjárat is lesz az Audi logisztikai csarnokaihoz. Bővült a belvárosi parkolók köre, aminek viszont az autósok örülhetnek.

A LOC1 és LOC2 logisztikai csarnokokban dolgozók régi vágya teljesült, hogy munkahelyüket autóbusszal is meg tudják közelíteni – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester. Elmondta, a város tízmillió forinttal támogatja az új 28-as járatot, amely Adyvárost és Marcalvárost köti össze az Ipari Parkkal és LOC csarnokokkal.

Az viszont kritikaként hangzott el az Északnyugat- Magyarországi Közlekedési Központ felé, hogy százas nagyságú új autóbusz-beszerzésből egyetlen darab sem kerül Győrbe. Mind az elnöklő Borkai Zsolt, mind pedig az alpolgármester feltette a kérdést, vajon miért?

A kérdésre Derdák Miklós válaszolt. Az üzemeltetési igazgató azt mondta, az új buszokat alapvetően távolsági közlekedésre tervezték, városi közlekedésre nem alkalmasak. Az viszont jó hír a közlekedőknek, hogy a szolgáltató, amelynek szerződése a várossal a jövő év végén lejár, 2017-ben nem emeli sem a jegyek, sem pedig a bérletek árát.

Ugyancsak sok embert érint a szemétszállítás Győrben. Ez a kérdés ugyancsak szerepelt a közgyűlésen. Ezt az indokolta, hogy áprilistól a nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szedi be a közszolgáltatási díjat és fizeti ki a szolgáltatót. Ellenzéki képviselők felvetésére Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az átállás nem okozott problémát Győrben, a pénz a Győr-Szol számlájára időben megérkezik. A kukák pedig ezért vannak csordultig, mert sokan kisebb idényt rendelnek. Igaz, a nagyobb edénynek a díja is magasabb – reagált a közgyűlésen Sági Géza.

Napirendre kerültek a közgyűlésen a fizető parkolók is, bővült a parkolási övezet. Ez a Móricz Zsigmond rakparton és a Városház tér nyugati oldalán kialakított új parkolóhelyeket érinti, amelyek a fizető parkoló hálózat kettes övezetébe kerültek.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy a Kuopio parkba új köztéri alkotás kerülhet. Botos Péter Őrszem című alkotását a város másfél millió forinttal, míg a Képzőművészeti Kollégium központi költségvetési összegből 3,5 millió forinttal támogatja.

A közgyűlés –sok egyéb napirendi pont mellett – döntött a sportszervezetek és utánpótlás nevelés fejlesztést végző alapítványok támogatását szolgáló pályázati keret felosztásáról. Erről részletesen honlapunkon adunk tájékoztatást.

Koloszár Tamás
Fotó: O. Jakócs Péter