Szabadon szárnyaló kultúra

Győr+
2019.01.22. 19:53

A győri kultúra a nagyszerű alkotóknak, a művészeknek, a jövő generációért felelősséget vállaló lokálpatriótáknak köszönhetően pezsgő és magas színvonalú – hangzott el a magyar kultúra napi városi ünnepségen, kedden a Richter teremben.

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére január 22.-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Harminc esztendeje teszünk így, hiszen 1989 óta tartozik jeles napjaink közé e dátum. “1989 önmagában is szimbolikus évszám, hiszen a függetlenség, a szabadság visszanyerése, a szabad gondolat térhódítása függ össze Magyarországon ezzel az évvel. A kultúra pedig akkor tud szárnyalni, akkor tud hatni, nagyot alkotni és gyarapítani, ha nincs láncra verve, hanem szabadon szárnyalhat” – fogalmazott ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester.

Radnóti Ákos alpolgármester mondott ünnepi beszédet


Győrben büszkék lehetünk nemzetközi hírű társulatainkra, a Győri Balettre, a Győri Filharmonikus Zenekarra, a Győri Nemzeti Színházra, a Vaskakas Bábszínházra, a fesztiváljainkra, a kiállításainkra, a programjainkra és a művészeti utánpótlás-képzésünkre is – folytatta a politikus. „Annak ellenére, hogy nem Győr lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, biztos vagyok benne, hogy sok cél, ötlet meg fog valósulni a pályázatból, amitől Győr kultúrája tovább tud gyarapodni.”– hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

A „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért díj” díszokleveleit, valamint a díjakkal járó Hefter László és Hefter Brúnó üvegművészek alkotta emléktárgyakat Radnóti Ákos és Rózsavölgyi László az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke adta át.

Az Alkotó Rajztanárok Társasága, az elismerést Gasparek ildikó vette át


A Győr Művészetéért díjat az Alkotó Rajztanárok Társasága, az ART 9000 vehette át. A társaság 13 évvel ezelőtt azzal a szándékkal alakult meg, hogy népszerűsítse a vizuális művészetet. Tanárokként elsősorban növendékeik körében, művészekként azonban szélesebb érdeklődésre számítva szeretnék megmutatni az alkotás örömét. A Társaság 12 aktív tagja a kiállításokon túl, nyári táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, jótékonysági akciókat szervez. A csoport nevéhez fűződik a Téli tárlat, mely minden év januárjában a Győrben élő és a városhoz kötődő alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Az idei tárlat január 25-én 17 órakor nyílik a Napóleon-házban.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója


A Győr Közművelődéséért díjat Grászli Bernadett Zádor Anna-díjas művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kapta. Grászli Bernadett, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Művészettörténeti Intézetben szerzett diplomát és PhD abszolutóriumot. Szakterülete a 19-20. századi közép-európai építészettörténet és építészetelmélet. 2007 és 2009 között a győri Városi Művészeti Múzeum művészettörténésze muzeológus beosztásban, 2009-től főmuzeológusi és igazgatói pozíciót lát el. Számos hazai és külföldi képzőművészeti és építészettörténeti kiállítás kurátora. Az első magyar Gyermekmúzeum és a képzőművészeti tehetséggondozást megvalósító Csikóca Gyermekműhely megalapítója. Öt évvel ezelőtt elindította a Rómer Ház fiataloknak szóló programjait. 2017-ben „Az Év Múzeuma” pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéseiért, s ebben döntő szerepe volt az igazgatónő munkájának.

Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgató helyettese


Szintén Győr Közművelődéséért díjban részesült Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgató helyettese. Koczor Ágnes a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ jogelődjénél 1998-ban kezdte munkáját, mint szervező, 2014-től az intézmény igazgató helyettese. Feladatai közé tartozik a programok előkészítése, lebonyolítása, pályázati lehetőségek figyelemmel kísérése. Évek óta szervezi és felügyeli a Műhely-Esteket, a Polgári Szalon rendezvényeit, szívügye a barokk korhoz kapcsolódó bál és a barokk esküvő magas szintű szervezése és lebonyolítása. Kezdetek óta aktívan részt vesz a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piac lebonyolításában. Koczor Ágnes kitartó munkájával, ötleteivel, kezdeményezéseivel, aktivitásával hosszú idő óta igazi motorja Győr város kulturális életének.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért elismerést vehetett át Keszeiné Tóth Bernadett a Győri Balett művészeti menedzsere


A győri önkormányzat elismerésben részesítette a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársakat is. Elismerésben részesült Keszeiné Tóth Bernadett, a Győri Balett művészeti menedzsere, Kustyán Tamás, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ műszaki alkalmazottja, Máté Judit, a Generációk Háza Művelődési Központ gazdasági szakalkalmazottja, Máténé Kóczán Erzsébet, a Győri Filharmonikus Zenekar gazdasági csoportvezetője, Pálfi Károly, Győr Megyei Jogú Város Levéltárának segédlevéltárosa, Péczy Tamásné, a Vaskakas Bábszínház ügyelője, épületgondnoka, Ritly Jenő, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjtemény- és raktárkezelő munkatársa, Somogyiné Miskolci Éva, a Kulturális Pénzügyi-Gazdasági Szolgáltató Központ gazdasági ügyintézője, Stoller László, a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ műszaki alkalmazottja, Szabó Béláné, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér gazdálkodási osztályvezetője, Szabóné Horváth Ildikó, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ gazdasági vezetője, valamint Vigné Kerekes Brigitta, a Győri Nemzeti Színház szervezés vezetője.

A Győri Filharmonikus Zenekar adott ünnepi műsort


Az ünnepi műsorban felcsendült Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, Berkes Kálmán vezényletével.

Földvári Gabriella
fotó: Marcali Gábor