Győr+
2016.12.25. 16:09

Józanul és megfontoltan az ünnepek alatt is!

Eljöttek az ünnepek, a szabadság, a családi, baráti összejövetelek, na meg persze a szilveszter időszaka. Ezek az alkalmak gyakran együtt járnak az alkoholfogyasztással. A mértéket azonban nem árt tudni, akkor sem, ha gyalogosan közlekedünk.

Persze az alkoholtartalmú italok fogyasztani lehet, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy minden alkoholtartalmú ital veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Ezzel pedig jó, ha nem csak a sofőrök vannak tisztában, hanem mindenki, akár a kerékpárosok, akár a gyalogosok. A rendőrség baleset-megelőzési szakemberei nem győzik hangsúlyozni a józanság fontosságát, s most mi is ezt tesszük.

Nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása után akár egy napnak is el kell telnie, míg teljesen kiürül a szervezetből. A késő esti tivornyázás fokozottan veszélyes, hiszen a pár órás alvás után bőven maradhat még a vérben nem megengedett alkoholkoncentráció. Azt ugye már nem kell külön hangsúlyozni, hogy egyetlen korty alkohol után sem szabad volán mögé ülni? Ha a társaságában valaki mégis erősködne, akadályozza meg, akár emberéleteket menthet meg vele!

Az ittas gyalogosról is érdemes tudni, hogy saját maga mellett másokat is veszélyeztet. Vészfékezésre, hirtelen kormánymozdulatra kényszeríthető az autóvezetőket, ami önmagában is veszélyes, a téli, jeges, csúszós utakon pedig különösen. A részeg gyalogosok gyakorta áldozatai saját óvatlan viselkedésüknek. Nehezebben mérik fel a veszélyeket, veszik fel a közlekedés ritmusát és figyelnek a jelzőlámpára, vagy a zebrákra. A reakcióidejük is lelassulhat, nehezebben alkalmazkodnak. Sőt, ehhez nem kell lerészegedésig inni, minden elfogyasztott alkohol befolyásolhatja a cselekvőképességet és a döntéseket.

A szilveszter az egyetlen olyan időszak, amikor engedélyezett a pirotechnikai eszközök használata. Azonban itt is fontos, hogy betartsuk a szabályokat. Csak engedéllyel rendelkező üzletből vásároljanak, magyar leírással ellátott, csomagolásában is sérülésmentes tűzijátékot. Megfelelő helyen tároljuk, gyermekektől gondosan elzárva és csak az engedélyezett december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig tartó időszakban használjuk őket. Fontos szabály, hogy a fel nem használt, hibás, vagy lejárt szavatosságú termékeket január 5-ig vissza kell vinni, amelyet az eladó köteles térítésmentesen visszavenni.

Vésse mindenki az eszébe, hogy a pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát, vagy bombát birtokol, illetve felhasznál pénzbírsággal sújtható.

HAK
Fotó: police.hu