Győr+
2017.01.06. 16:10

Energetikai korszerűsítések a Széchenyi István Egyetemen

Két pályázat keretében 810 millió forintot fordíthat a győri Széchenyi-egyetem energetikai korszerűsítésre, a munkák tavasszal kezdődődnek, s eredményeként egy egyetem évente több tízmillió forintot takaríthat meg a fűtési költségen – jelentette be Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken tartott sajtótájékoztatón.

A fejlesztésekből az Apáczai kar és a a mosonmagyaróvári kar is részesül, ezzel is jelezni kívánjuk, hogy az integráció keretében hozzánk került intézmények a komplex egyetem részei – hangsúlyozta Földesi Péter rektor.

Kara Ákos arról beszélt, hogy az egyetemen a fejlődés töretlen, jelenleg is épül a kollégium, a 810 millió forintos energetikai korszerűsítések pedig tavasszal megkezdődnek.

Az egyik pályázaton 130 millió forintot nyert az egyetem. Ennek keretében napelemeket helyeznek el az Apáczai és a mosonmagyaróvári kar sportcsarnokain, valamint a labor épületén. Az Apácazi karon 38, a labor épületén 461, míg a mosonmagyaróvári karon 192 darab napelemet helyeznek el, eleget téve a pályázat célkitűzésének, hogy környezetbarát, megújuló energia bevonásával járuljanak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A másik pályázaton 680 millió forintot nyert ez egyetem. A pénzből az igazgatási épület, az E és a jogi épület teljes energetikai korszerűsítésére futja. Nyílászárókat cserélnek, külső homlokzati falakat szigetelnek, fűtési rendszereket korszerűsítenek, lámpatesteket cserélnek, s itt is lesznek napelemek.

A KEHOP 5.2.11 és a KEHOP-5.2.2 névre hallgató pályázatok keretében elnyert támogatás 90 százalékát az Európai Unió, tíz százalékát pedig a magyar kormány adja.

Földesi Péter rektor köszöntet mondott Kara Ákosnak azért, hogy újabb pályázati források érkeznek Győrbe, s úgy fogalmazott, a korszerűsítés után megtakarított tízmilliókat a humán erőforrásra fordíthatják, ami sokkal hasznosabb, mintha fűtésre ás energiára költenék.

 

 

Koloszár Tamás