Győr+
2017.01.09. 15:18

Szabadfogas: Győrben már több helyen is! Segítsen aki teheti!

Az országos kezdeményezéshez Győr is csatlakozott, így egyre több helyen található úgynevezett szabadfogas, amelyre a rászorulóknak szánt ruhát akaszthatja bárki, aki segíteni szeretne ebben a nagy hidegben.

A Szabadfogas elnevezésű akció civil kezdeményezés, amely mára már országossá nőtte ki magát, így elért Győrbe is, mottója pedig nem más: “Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!”

Elszoktunk már a kemény téli időjárástól, szó se róla, ráadásul sok a rossz körülmények között embertársunk is. Ezekben a napokban sokan sokféleképpen segítettek már, a szabadfogas pedig egy aranyos, mindenki számára elérhető és vállalható segítési forma. Nem kell mást tennie annak aki segíteni akar, mint kiválogatni a feleslegessé vált kabátokat, meleg pulóvereket és elvinni azokra a helyekre, ahol már található felállított fogasok. Akinek pedig meleg ruhára lenne szüksége, bátran akasszon le egyet és viselje egészséggel!

Szabadfogás a Vasútállomás előtt
(Fotó: Facebook)

Győrben eddig három helyszínről szereztünk tudomást:  a Kossuth utca 12-es szám előtt, a Vasútállomásnál, illetve a Győri Nemzeti Színház főbejáratánál is található szabadfogas. A kabátok pedig gyűlnek, ami az emberek jóérzését mutatja.

A Győri Nemzeti Színház is csatlakozott a Szabadfogas mozgalomhoz. A színház főbejáratánál egy színész kollégánk kezdeményezésére elhelyeztünk egy ruhaállványt, melyről bárki elvihet meleg holmit, aki fázik, és természetesen bárki felakaszthat kabátot, kesztyűt, sálat.  A Vígszínház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Szegedi Nemzeti Színház elé is kikerült hasonló ruhatartó az elmúlt napok hideg időjárására reagálva. A felirat mindenütt azonos: “Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.”

A színház előtt is felállítottak egy szabadfogast
(Fotó: Színház Facebook)

A győri vasútállomásnál már kialakítottak egy ilyen fogast, és most már a belvárosban is van lehetőség segíteni azoknak, akiknek nincs elegendő meleg ruhájuk a mínuszokban. A kezdeményezést színházunk több művésze és Forgács Péter igazgató úr is támogatja, a következő napokban maguk is hozzájárulnak meleg holmival, hogy a rászorulók könnyebben vészeljék át a hideget. A Szabadfogas akcióról a színház hivatalos Facebook oldalán folyamatos tudósítást láthatnak.

Mindenkin tudnak segíteni, aki elfogadja – mondta a Győr+ kérdésére Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője.

A hajléktalanok többsége nagy túlélő, a kemény fagyokra is próbálnak minden évben felkészülni. Olyan sátrakat, bódékat tákolnak össze, ahol kibírhatják a mínuszokat is. Nem mindenki akar ugyanis bemenni a szállókra, persze a téli krízisidőszakban nő a szolgálattal együttműködők száma, az ilyen extrém hidegben pedig főleg. Sütő Csaba hangsúlyozta, senkit nem küldenek el, aki segítségre szorul, a Szarvas utcai Krízisközpontban és a likócsi telephelyen is pótágyak és matracok sorakoznak.

A szakember kéri a lakosság segítségét is, aki bajba jutott, az utcán éjszakázó embert lát, jelezze azt. A szolgálat együttműködik a rendőrséggel és a mentőkkel, és 24 órában hívhatóak a hajléktalanokat ellátók a 96/512-300-os telefonszámon.

A szociális munkások egyébként minden nap róják az utcákat és Győr peremterületeit, minden utcán élőről tudnak. Aki hajthatatlan, hogy szállóra menjen, annak visznek forró teát és élelmiszert.

 

GYP
Fotó: Győri Nemzeti Színház