Győr+
2017.01.13. 07:47

Parkolólemezzel megújuló vásárcsarnok, bővülő ipari park, dinamikusabb közlekedés

A csarnok teljes megújítása mellett 250-280 férőhelyes parkolólemezt is építenek. A címben szereplő fejlesztések azonban csak kiragadott példák azok közül, amelyek a közeljövőben sikeres győri pályázatok révén valósulnak meg városunkban.

A Hermann Ottó utcai Vásárcsarnok felújítása régóta napirenden van, hiszen a területen komoly parkolási gondok figyelhetők meg, és maga az épület is megérett már egy teljes körű átalakításra. Nos, minderre az önkormányzat pályázata kínál megoldást, amely kétmilliárd forintos támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A 2019-ig tartó projekt során egy, a csarnokkal közvetlen kapcsolatban álló 250-280 férőhelyes parkolólemezt is építenek. A csarnok teljes átépítése révén a piac megfelel majd a XXI-ik századi követelményeknek, korszerű technikával, akadálymentes megoldásokkal, ahol a termelők és a vásárlók számára is komfortos, rendezett környezetben találhatnak majd gazdára a portékák. A parkolólemez a környező utcákban állandósult parkolási problémákra adhat megoldást, a piacra érkezők kényelmesen juthatnak át a vásártérbe, míg a csarnok mellett új zöldövezet is kialakul. A vásárcsarnok kapcsán már említett parkolási problémák a Belvárosban is megfigyelhetők, ennek orvoslására szolgál a Teleki utca – Árpád út csomópontjába tervezett 200 férőhelyes parkolóház (erről részletesen 2016. október 28. és december 2-i számunkban írtunk.)

 

 

„Győr a 2014-2020-as uniós tervezési időszakban több mint 21 milliárd forintot használhat fel. Olyan célokat fogalmaztunk meg, amelyek Győr fejlődését hosszú távon szolgálják, és olyan projektcélokat jelöltünk meg, melyek az élet szinte minden területén segítik a város gyarapodását.” – fogalmazott lapunknak Borkai Zsolt. Hozzátette, az önkormányzat egyelőre sikerrel veszi az akadályokat, amely elsősorban a gondos előkészítő munkának köszönhető. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy a szóban forgó területekre az önkormányzat jelentős saját forrást is felhasznál, miközben a kormányzat épp karácsony előtt határozott egy újabb másfélmilliárd forintos állami támogatásról (részletek a múlt heti számunkban).

 

„A projektek valóban széles spektrumot fognak át, a vásárcsarnok felújítása például nem csak a környéken élőket érinti pozitívan, de a piacra járó győrieket, a termelőket és a kereskedőket is.” – emelte ki Fekete Dávid. A pénzügyekért felelős alpolgármester elmondta, szintén a város lakóinak széles körét érinti, hogy folytatódhat az újvárosi szociális városrehabilitáció. Az 500 millió forintos eu-s és állami forrás segítségével a Kossuth u. 32., Kossuth u. 40., illetve a Bercsényi liget 41. és 43. számú épületek közös használatú helyiségei újulnak meg, a homlokzatok és a tető felújítása mellett a nyílászárók cseréjével.

 

A gazdaság továbbfejlesztését szolgálja egy másik nyertes pályázat, amelynek révén tovább bővülhet a 191 hektáros Győri Nemzetközi Ipari Park, amely napjainkra száz százalékosan beépült. Az 1,1 milliárd forintos támogatással bíró projekt keretében 2018. májusáig délnyugati irányba, a Tatai út és a sas-hegyi hulladékkezelő közötti területtel bővíti az ipari övezetet, teljes közművesítéssel és a szükséges úthálózat kiépítésével. Az önkormányzat emellett a 81. sz. főút – Tatai u. – József A. út meglévő körforgalmú csomópontjának, valamint a Tatai útnak a körforgalom és a Hecsei út közötti szakaszára irányuló kapacitásbővítését is tervezi.

 

 

Az infrastruktúra fejlesztése egyébként folyamatos a városban, elég csak a szintén sikeres pályázat révén megvalósult Bercsényi ligeti útfejlesztésekre, a Szövetség utca átépítésére, az Iparcsatorna szervizútjának Puskás Tivadar úti kikötésére gondolni, de említhetjük a Radnóti út 1-es útra való kikötését, amelyre új közbeszerzést ír ki a város, vagy épp a Szauter út 82-es úti körforgalmának tervezett turbó körforgalommá alakítását, a Nagy Imre út és Szent Imre út közötti szakasz útpálya-bővítését említeni (ezekről 2016. november 11-i számunkban közöltünk összefoglalót). A gazdaságélénkítéshez egyébként hozzájárul az a projekt is, amely a város és a gazdasági élet szereplőinek összefogásával valósul meg. A foglalkoztatási paktum hatékony megoldásokat keres a meglévő problémákra, köztük a városban tapasztalható munkaerőhiányra is (A paktum céljait 2016. november 25-én mutattuk be).

 

Egyes elemeit külön-külön ugyancsak érintettük már korábban, de érdemes rögzíteni, hogy a források lehívásánál az önkormányzat jelentős mértékben gondolt az intézményhálózatának továbbfejlesztésére is, amely ráadásul minden korosztályt érint, hiszen óvodák (Szövetség úti Bóbita tagóvoda, Erzsébet ligeti óvoda), bölcsődék (Türr István u., Báthori u.), rendelők (Kör téri, Tihanyi úti) és szociális intézmények (Család- és Gyermekjóléti Központ Lajta úti irodája,  Otthon úti demensellátó központ) is szerepelnek a megújuló intézmények között.

 

Papp Zsolt
Látványterv: Fodor Balázs-Sallai Krisztián