Győr+
2017.01.14. 11:51

A tokiói olimpián is indulna a győri bajnok

Győrben kezdte a felkészülést a versenyszezonra Fazekas-Zur Krisztina. A Graboplast VSE kétszeres olimpiai bajnok kajakosa úgy érzi, kemény, de sikeres éven van túl, és 2017-re is komoly tervei vannak. Győr után Ausztriában folytatja az edzéseket, majd családjával hazautazik az Amerikai Egyesült Államokba.

Fazekas-Zur Krisztinával kissé szokatlan környezetben találkoztunk, ugyanis férje és edzője, Rami Zur vezetésével, az Aqua Sportcentrumban tréningezett, itt csobbant vízbe. Természetesen nem csak úszás szerepelt a felkészülési programban, bár a kétszeres olimpiai bajnok boldog volt, hogy nem kell hajóban vízre szállnia. „Nagyon hideg van, így örülök, hogy főként olyan feladatokat kell végeznünk, amihez nem muszáj a szabadban lenni. A futás mellett heti négy alkalommal jövünk az uszodába, de a konditerem és az evezőgép is segít a felkészülésben. Ausztriában sífutó tréningeket végzünk, majd utazunk vissza az Egyesült Államokba, ahol más hajóba ülhetek.” Fazekas-Zur Krisztina a londoni ötkarikás játékokon ezüstérmes kajak négyes három tagjával, Paumann Dániellel, Tóth Dáviddal és Kulifai Tamással edzett Győrben, és készült arra, hogy eredményes éve legyen. Azt mondja, tavaly nagyon meg kellett küzdeni, hogy ott lehessen az olimpián, de végül aranyérmet ünnepelhetett Rióban, a 2012-es londoni játékok után másodszor.

 

 

„Kudarcokkal tarkított nehéz év van mögöttem. Úgy emlékszem 2016-ra, hogy nagyon stresszes volt, de szerencsére a végén minden jól alakult, bekerültem a kajak négyesbe, és olimpiai bajnok lettem, egy hajóban Szabó Gabriellával, Kozák Danutával és Csipes Tamarával. Boldog vagyok, hogy sikerült, amit elterveztem. Életem két olimpiája nagyon különböző volt. 2012-ben, Londonban 20 év után nyert újra magyar négyes, akkor úgy mentünk ki a játékokra, hogy nyerhetünk, de ez nem elvárás tőlünk. Rióba már úgy utaztunk, hogy mindenképpen aranyérmet vártak az egységünktől, és mi is csak ezzel az eredménnyel lettünk volna elégedettek.” A győztes egység ebben az évben biztosan nem ül össze, hiszen az ötszörös aranyérmes Kozák Danuta gyermeket vár. A győri kajakos úgy látja, van esély arra, hogy később a bajnokok újra egy csapatot alkotnak. „Kell egy lazább idény, ha négyéves periódusban gondolkodom, és folytatni akarom a tokiói ötkarikás játékokig. Természetesen sikerekre törekszem, de nem akarom túlfeszíteni a húrt. Jövőre csapatba szeretnék kerülni, ez az elsődleges cél. Szerintem összeülhet újra az aranyérmes négyes, bár Magyarországon szerencsére komoly versenyhelyzet van a sportágban, így jöhetnek a helyünkre tehetséges fiatalok.” Az olimpiai bajnokkal családja is itt volt Győrben. Férje és kisfia, Noah is élvezte az életet a városban. Krisztina a sport mellett több más dologgal is foglalkozik, egyebek mellett az általa életre hívott Bajnokok Útja Alapítványra is sok időt fordít. „Az alapítványt 2013-ban indítottuk útjára, és azóta sok pozitív visszajelzést kaptunk. Gyerekeknek szóló programunk alapja az olimpiai eszme, a mentoraink is olimpikon sportolók, akik igyekeznek segíteni a fiataloknak abban, hogy célokat állítsanak fel, és megmutatják, hogyan lehet ezeket elérni. A program az Egyesült Államokban, Kaliforniában is elindul, a sport mellett élvezem az ilyen kihívásokat is” – tette hozzá végül.

Szerző: Nagy Roland

Fotó: Marcali Gábor