Győr+
2017.01.13. 16:27

Barátságról, hősiességről és becsületességről mesél az új ifjúsági darab

Molnár Ferenc klasszikusát mutatja be a Győri Nemzeti Színház, a világhírűvé vált magyar regény, vagyis A Pál utcai fiúk színpadi változatát láthatjuk szombattól a Kisfaludy Teremben, a Vill-Korr Sulibérlet keretében.

Az 1889 márciusában, Budapesten játszódó regényt elsőként 1907-ben, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóirat közölte folytatásonként. Az azóta diadalutat bejárt remekművet szinte az egész világ megismerte, rengeteg nyelvre lefordították, Magyarországon pedig általános iskolai kötelező olvasmánnyá tették. A mű által közvetített értékek, mint a barátság, a hősiesség és a becsületesség örök érvényűek, főszereplői pedig, Nemecsek Ernő, Boka János, Ács Feri és Geréb Dezső fogalommá váltak, ahogy a gittegylet, az einstand és a grund szavak is.

 

 

A győri színpadi adaptációt Kszel Attila készítette regényhűen. „Ugyanazok érvényesek ma is, mint a 19. század végén: a fiatalok bandáznak, s a közös célok fogják össze a különböző társaságokat. Követtem cselekményben, hangulatban, stílusban, amit a szerző leírt. A Vill-Korr Sulibérlet egyik célja, hogy segítse az iskolai oktatást, szeretném, ha a gyerekek, akik látják, kedvet kapnának az olvasáshoz” – árulta el a rendező, és azt is hozzátette, az évtizedek óta kötelező olvasmányt felnőttként is érdemes újraolvasni, hiszen felismerhetjük a gyerektörténetbe bújtatott történet több rétegét: például, hogy a gyerekek háborúsdit, demokráciát játszanak, szavaznak a Monarchiában, ahol egy császár vezette az országot.

A győri színpadi változatot Molnár Ferenc örökösei is jóváhagyták. Kszel Attila számos leíró részt megtartott a regényből, olyan módon, hogy a szerzőt mesélőként hozza be a színpadra. A könyv egyes részleteit Forgács Péter olvassa fel.

 

 

A Pál utcai társaságot és a vörösingeseket nagyrészt a színház stúdiósai alakítják, s mellettük feltűnnek a darabban a teátrum népszerű színészei, mint például a Kossuth-díjas Bede-Fazekas Csaba, Fehér Ákos, Kovács Gergely, Agócs Judit, Áts Gyula és Posonyi Takács László. Utóbbi színész Rácz tanár urat alakítja. Elmondta, A Pál utcai fiúkkal olyan morális értékeket lehet megmutatni a fiataloknak, amikkel a „youtube-generáció” talán kicsit könnyebben boldogul az életben. „Mindent megteszünk, hogy legalább annyira lekössük őket, mint a különféle effektekkel teletűzdelt filmek, számítógépes játékok. „Itt másfél-két méterről csak embereket fognak látni, akik valamiért harcolnak, és ha már egymás szemébe nem is, legalább a színészek szemébe belenézhetnek” – utalt arra, miért is lehet vonzó a színház a fiataloknak is.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Fehér Alexandra