Győr+
2017.01.19. 15:34

Faludy György Irodalmi Műhely legújabb antológiája

A Szárnypróbálgatók 2017 című nemzetközi irodalmi pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztójára, valamint a legjobb alkotásokból született antológia bemutatójára várja az érdeklődőket a Faludy György Irodalmi Műhely és az Irodalomtörténeti Társaság pénteken, az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház színháztermébe.

A Faludy György Irodalmi Műhely évek óta karolja fel a pályakezdő tehetségeket és hirdeti meg pályázatait. Az ezredfordulótól haláláig Faludy György Kossuth-díjas költő is segítő tagja volt a csongrádi Irodalmi Műhelynek, amely tiszteletből vette fel a költő nevét. A rendezvényt, amelyen a díjkiosztó mellett az új antológiát is bemutatják, tizenhetedik alkalommal tartják meg – olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

A csongrádi Irodalmi Műhely 1970-ben alakult, Máthé Ferenc író-jogtudós vezetésével. Három évnyi működése alatt három saját gyártású antológiát adott ki, majd a társadalmi, politikai közeg miatt szüneteltette tevékenységét.

Hosszú előkészítő munka után Góg János Juhász Gyula-díjas költő, író vezetésével 1999-ben újjáalakult a csongrádi Irodalmi Műhely nyolc alkotóval, ma azonban már 23 művész, irodalmár és több tucat levelező irodalmár tagja publikál rendszeresen.

Az Irodalmi Műhely tizenhetedik éve szerkeszti a Föveny című havonta megjelenő irodalmi folyóiratot és adja ki évente megjelenő antológiáját. Az újjáalakulás óta folyamatosan ír ki pályázatokat is, amelyekben kortárs irodalmárok, valamint pályakezdők is szerepet és lehetőséget kapnak. Ezekből a pályázatokból majdnem mindig antológia is született.

Több nemzetközi pályázatot is szerveztek, ezekből született a Minden idők csókja antológia, a Kavicsok című antológia, az Árnyékfogó című színes gyermekvers gyűjtemény és a Szárnypróbálgatók antológiák.

Az Irodalmi Műhely havi rendszerességgel, közönség előtt tartja összejöveteleit, valamint határokon innen és túl folyamatosan író-olvasó találkozókat szervez. 2006 szeptemberében a csongrádi Csemegi Károly Könyvtárral közösen hozták létre a Pince Pódiumot, amelyen azóta számos szerzői, műsoros estet rendeztek.

 

 

MTI