Győr+
2017.01.21. 15:06

A győri szállodások is kaptak Ubert a nyakukba

Az okoseszközökre ingyenesen letölthető privát szálláskereső szolgáltatás, az Airbnb Győrre több tucat lehetőséget ajánl fel. Szobák 5-6 ezer forinttól, teljes ingatlanok pedig 10 és 15 ezer forint között foglalhatók le. A pontos címet akkor kapjuk meg telefonunkra üzenetben, ha kifizettük a szoba vagy lakás árát.

Ahogy annak idején az Uber, az Airbnb is hullámokat kavar nem csak Magyarországon, hanem szinte az egész világban. Jóval olcsóbban tudnak szolgáltatást nyújtani, döntően azért, mert nem fizetnek adót.

Az Ubert betiltották Magyarországon, nem kizárt, hogy az Airbnb is hasonló sorsra jut.

„Mi a taxisokkal ellentétben nem akarunk teljes tiltást, azt azonban elvárjuk, hogy egyenlő versenyfeltételek legyenek: a szállodák adóznak, a lakásukat turistáknak kiadó egyének is adózzanak” – fogalmazott megkeresésünkre Horváth Ottó, a Rába Hotel City Center igazgatója.

Kérdésünkre elmondta, Győrben nem érzik úgy, hogy az Airbnb számottevő mennyiségben vinné el a vendégeket előlük. Ennek oka, hogy a városban erős az üzleti és sportturizmus. Ez a két réteg a szállodákat részesíti előnyben, s nem privát lakásokban akar megszállni.

Horváth Ottó arra is felhívta figyelmünket, hogy a városunkba látogató turisták utazási motivációi, preferált foglalási csatornái, átlagos költésének vonatkozásában eddig felmérés nem készült Győrben. Erre most akarnak sort keríteni a Széchenyi István Egyetemmel közösen.

 

 

Az átfogó kutatásnak többek között azt kellene felmérni, hogy milyen az egyéni turisták összetétele,fogyasztási szerkezete, ki az, aki csak pár órára látogat ide, ki az, aki ebédel is, s vajon hányan vannak, akik az éjszakát is itt töltik, sajnos ezekre a kérdésekre jelenleg nincs egzakt válaszunk – emelte ki az igazgató.

Nem csak Győrben, hanem a környező településeken, Écsen, Pannonhalmán, Kisbajcson és Dunaszegen is bőven ad szállástippet az Airbnb. Arra semmiféle adat nincs, hogy a környéken hány egyéni magánszállásadó kínálja szolgáltatását. Az azonban ismert, hogy Magyarországon összesen 4.500 ingatlantulajdonos áll kapcsolatban a szálláskeresővel, s ők 2015-ben 120 ezer alkalommal fogadtak vendéget, s évi hatmilliárd forint bevételre tettek szert.

Az adóbevételek azonban mindezt nem tükrözik vissza, vagyis sokan elfelejtették megfizetni a bevétel után az adót.

Azok, akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még korrigálhatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót, mondta pár napja Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Tállai András elmondta azt is a nemzeti hírügynökségnek, hogy a NAV az adatokat összeveti a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik minden valószínűség szerint adózatlan jövedelemhez jutottak. Az első adat-összevetési körben már fennakadt a rostán egy olyan szállásadó, akinek 2015-ben a szállásadásból 17 millió forint bevétele volt, ám ennek mindössze egytizedét vallotta be.

Vagyis nem kétséges, ahogy az Ubernél, most az Airbnb esetében is próbál a hatóság egyenlő versenyfeltételeket teremteni, hogy akinek bevétele van, adózzon is.

Az Airbnb létjogosultságát nem vitatom, a kispénzű emberek körében igény van az olcsóbb szolgáltatásra – fogalmazott végül Horváth Ottó.

 

Koloszár Tamás
Fotó: O. Jakócs Péter