Győr+
2017.01.21. 10:13

Pörög a lakáspiac Győrött, sokaknak segít a CSOK

Az élénk kereslet miatt az idén várhatóan tovább emelkednek a lakásárak Győrben, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) népszerű, sokaknak teremti meg az önálló otthonhoz jutás feltételeit.

Sietni kell annak, aki még az idén új társas- vagy ikerházba akar költözni Győrben – tudtuk meg Búza Tímeától, az Édes Otthon ügyvezetőjétől, aki hitelspecialistaként is segíteni tudja a lakáskeresőket. Elmondta: a CSOK kiterjesztése jó lehetőségeket nyújt azoknak, akik új otthont szeretnének, vagy használt, kisebb lakásuk helyett nagyobbat és igényesebbet vásárolnának.

Ezt az állami támogatást az veheti igénybe, aki legalább féléves magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik. Ha a kedvezményekre jelentkező pár mindkét tagja külföldön keresi a kenyerét, akkor ez a lehetőség számukra nem elérhető.

Meglévő gyerekek esetében az élettársi kapcsolat elegendő, de gyermekvállalás esetén házastársi közösség szükséges, s az is feltétel, hogy a pár egyik tagja ne legyen idősebb negyvenévesnél. Meglévő gyermek esetében az ő életkora számít, a család abban az esetben juthat a CSOK által kínált kedvezményekhez, amennyiben a gyerek 25 évesnél nem idősebb.

 

 

Búza Tímea szerint a kereslet függvényében a társasházi lakásárak az idén tovább nőhetnek Győrben. A panelek árában azonban a stagnálás érzékelhető. Egy 55 négyzetméteres panellakás már 13-14 millió forintért megvásárolható. A 68 négyzetmétereseket 15 millió körüli áron lehet eladni, nyilvánvalóan nem mindegy, hogy melyik városrészben van az ingatlan. Népszerűek a kicsi, az egy plusz egy szobás, 40-45 négyzetméteres lakások, ilyeneket átlagosan 12-13 millió forintért lehet venni, ha éppen van a piacon.

Az új társasházak annál drágábbak, minél közelebb találhatóak a Belvároshoz. A legtöbbe a Duna közelében, a Révfaluban épített otthonok kerülnek, a négyzetméterárak ott elérhetik a 420 ezer forintot is. Nádorvárosban 360-400 ezer forintért kínálják a lakások négyzetméterét, Vízivárosban 350-380, Szabadhegyen 340-350, a Szitásdombon 280-300 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

Lényeges változás, hogy míg korábban szívesebben vásároltak a családok szerkezetkész házakat, ma egyértelműen a kulcsrakész otthonokat keresik.

Továbbra is népszerűek a győrújbaráti ingatlanok, az oda költözők 260 ezer forintos négyzetméterárakra számíthatnak. Egyre többen szeretnének kis családi vagy ikerházba költözni. Győr közelében Újfalun és Győrzámolyon egy 80 négyzetméteres ikerház 22-23 millió forintba kerül.

A CSOK megjelenése és kiterjesztése előtt még az volt Győrben a gyakorlat, hogy az Audihoz vagy más céghez az ország távolabbi részéről érkező családok panellakást vettek, most viszont már ők is inkább a téglaépítésű társasházakat keresik. Vannak olyan projektek, amelyek bizonyos feltételek esetén már 1-2 millió forintból elindíthatóak a CSOK jóvoltából – tájékoztatott Búza Tímea.

 

 

A CSOK gyermekvállalásra is ösztönöz

Eddig összesen 34.500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt a tavaly júliusi bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, a támogatás eredményeit összegző tájékoztatón.

A kormány képviselője kiemelte, a CSOK népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre. Novák Katalin hangsúlyozta továbbá, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, ami jól mutatja, hogy a CSOK az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni.

A kabinet szeretné, ha a magyar családok is éreznék, hogy Magyarország erősödik, ezért a következő évben több pozitív változás is történik az érdekükben – fejtette ki az államtitkár, kiemelve, hogy a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország jövőre az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására – tette hozzá.

 

Fotó: O. Jakócs Péter