Győr+
2017.01.21. 12:03

Négy városban ünnepli közösen a magyar kultúrát a Partium

Tizenhat évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indult útjára, Nagyvárad és Berettyóújfalu kezdeményezésére a román-magyar határon átnyúló közös ünneplés, hogy a határmenti magyarlakta települések regionális és nemzeti összetartozását erősítse, kulturális értékeit egymással megismertesse.

Berettyóújfaluban szavalatokkal és pódiumbeszélgetéssel kezdődött a magyar kultúra ünnepe, melyen többek között a magyar nyelv történetéről és a reformációról is tartottak előadásokat. Mint az elhangzott: a XV. zázadban a törökök által szétzilált anyaországban a Felvidék és Erdély volt a nyelv legfőbb őrzője.

Sári Mihály, a település nyugalmazott főiskolai tanára elmondta, a reformáció építette ki azokat az intézményeket, kollégiumokat, templomi hálózatot, iskolákat, könyvnyomtató műhelyeket, könyvtárakat és más intézményeket, amelyek felhalmozták, őrizték ezt a kultúrát és közvetítették a lakosság számára.

Nagyszalontán, ahol kétszáz évvel ezelőtt született Arany János, ebből az alkalomból legnagyobb epikus költőnk verseihez készült mézeskalács illusztrációkból nyílt kiállítás a magyar kultúra napján és elhangzott az Arany emlékév dala is – a kulturális rendezvényfolyam egy éven át tart majd.

A közelmúltban átadott, felújított Szent László híd a partiumi Nagyváradon
– képünk illusztráció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Az Arany János Művelődési Egyesület fő rendezvénye március 2-án lesz a költő születésnapján, mely napot négy napossá szeretnének bővíteni, hogy minden beleférjen, vagyis szavalóversenyre, megemlékezésekre, egyházi és városi, valamint a tudományos akadémia ülésére, és színházi előadásra is legyen lehetőség – emelte ki Patócs Júlia, az egyesület elnöke.

Nagyváradon román és magyar fotóművészek legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás, mely különböző népek, nemzetek kultúrájának egy-egy szeletét mutatja be. A Sebes Körös parti város kulturális intézményeiben irodalomtörténészek, kutatók tartottak előadásokat arról, hogyan sikerült a két világháború között megőrizni a magyar nyelvet és kultúrát.

Számos új kiadvány pedig napvilágot látott a Himnusz születésnapján: Debrecenben Bakó Endre Irodalmi Őrvárosok, Nagyváradon a Városfejlődés, regionális átalakulás címmel mutattak be könyvet Fleisz János történész tollából.

A Bihar megyei civil szervezetek szövetségének elnöke szerint az ilyen tanulmányköteteknek az a jelentősége, hogy egy keresztmetszetét adja a kutatásoknak, elvégre a legújabb kutatások megismerése mind város-, mind társadalom-, mind pedig sajtótörténeti szempontból is fontos.

A rendezvényfolyamban Berettyóújfaluban Petrás Mária iparművész kiállítása nyílik meg, majd a Muzsikás együttes koncertjére kerül sor, Nagyváradon vasárnap a Szigligeti Színházban Füst Milán Máli néni című vígjátékát, a Partiumi Egyetemen pedig Sebestyén Márta és Andrejszki Judit énekesek a Magyarország te fényességes csillag című műsorát mutatják be a nagyérdeműnek.

Forrás: hirado.hu