Győr+
2017.01.25. 15:43

Megszépült a régi ravatalozó Győrben

A Nádorvárosi Köztemető fejlesztésének újabb üteméről számoltak be szerdán a helyszínen, sajtótájékoztató keretében. Bemutatták a megújult ravatalozót és Hefter László üvegművész alkotását is.

 

A fejlesztés második ütemében a város legnagyobb köztemetőjében megszépült a régi ravatalozó. Az épület homlokzatát felújították, kijavították a hibákat, új vakolatot és festést kapott, rejtett hangszórókat szereltek fel és a villamos vezetékeket a falba süllyesztették. Az ablakok bádogozását megújították, a kritikus helyekre galambriasztó tüskék kerültek.

– Fájdalmas, de nagyon fontos helyszín ez a városban élőknek – kezdte Borkai Zsolt, polgármester. – Mostantól már szebb és korszerűbb körülmények között búcsúzhatnak szeretteiktől és emlékezhetnek rájuk a győriek. Az állagmegóvás pedig ugyanannyira lényeges, mint az eddig elvégzett munkák. Reméljük, hogy továbbra is folytathatjuk a fejlesztéseket, s egyben köszönet illet mindenkit, aki részt vett a mostani pozitív változásokban – zárta szavait a polgármester.

A ravatalozó belsejét is teljesen felújították, amelyről már Radnóti Ákos, városfejlesztésért felelős alpolgármester számolt be.

– Az első ütemben felújítottuk a ravatalozó előtt található teret, amely díszburkolatot kapott, majd következett a teljes ravatalozó, amelyhez harminc éve nem nyúltak már hozzá szakemberek. Kívülről és belülről is korszerű és a hely szellemének megfelelő lett. A homlokzat felújításával együtt a madarak elleni védekezést is megoldották. A ravatalozó belső egyedi tervek szerint készült el, az eddigi krétás tábla helyett pedig most már LCD kijelzőn lehet követni a temetések idejét. A temető területére pedig négy új kandelábert állítottak fel és harminc darab új hulladéktároló edény is kikerült – mondta el az alpolgármester.

Korábban már bemutatták a terveket, ám mostanra már el is készült Hefter László üvegművész alkotása, amely a tér közepén található. Az alkotás egyfajta időkapu, amely az ég felé mutat, ezzel is jelezve, hogy földi pályafutásunk végeztével az örökkévalóságba távozunk. A szobrot dr. Somogyi Tivadar alpolgármester mutatta be a jelenlévőknek.

– A most elkészült szobor is mutatja: igyekszünk a temetőben megfelelő környezetet kialakítani, hogy akik szeretteikhez jönnek, a lehető legjobb körülményeket találjanak. Számos pad nyújt pihenési lehetőséget, amellyel az idősebbekre is gondoltunk – emelte ki Somogyi Tivadar.

A város önkormányzata 2016-ban hozzávetőleg 40 millió forintot fordított a temetők fejlesztésére.

GYP
Fotó: O. Jakócs Péter