Győr+
2017.01.26. 13:05

Halmos Lászlóra emlékezünk

Halmos László zeneszerző, karnagy, tanár 20 évvel ezelőtt 1997. január 27-án hunyt el. Idézzük fel, miért is tartjuk a mai napig nagy formátú győri polgárnak.

Halmos László, Győr díszpolgára Nagyváradon született 1909. november 10-én. Középiskolai tanulmányai befejeztével a budapesti Zeneakadémián tanult orgona és egyházzene szakon, valamint Siklós Albertnél zeneszerzést. 1931. augusztus 1-től a győri székesegyház karnagya lett, és a hittudományi főiskolán, majd a városi zeneiskolában, konzervatóriumban tanári megbízatást is kapott. Ekkor Győrbe költözött, ahol élete végéig alkotott és szolgálta az egyházzene ügyét.

A Győri Palestrina kórust 1931-től 1953-ig vezette. A kórus széles repertoárral rendelkezett, Palestrinától Kodályig egészen az új magyar zenéig. E mellett közel húsz kórust alapított Győrben, többek között az egyszerű gyermekkórusoktól, a gyári munkások dalos énekkaráig. A konzervatórium kórusát, vagy épp a Liszt kórust, a Győri Ének- és Zeneegylet vegyeskarát és női kamarakórusát, zenekarát is, ebből alakult ki később a Győri Filharmonikus Zenekar.

Negyvenéves pedagógus pályája során tanított általános és középiskolában, tanítóképzőben, zenekonzervatóriumban, főiskolán. Növendékei közül számos zenetanár, karnagy, előadóművész, zeneszerző került ki.

Mintegy 2000 művet komponált, kantátákat, szimfonikus és kamarazene műveket, zongora-orgona darabokat, illetve dalokat és kórusműveket.

Halmos László írt műdalokot is, magyar és idegen költők verseire komponált kóruskompozíciókat. Egyházzene jellegű kórusművei motetták, kantáták, magyar-latin misék, ordináriumok: csak ezek közel hétszáz opuszt tesznek ki.

A zeneszerzőt Győrhöz való hűsége késztette arra, hogy megkomponálja az  Óda Győr városához című oratóriumát, vagy a Győri misét (Missa Jaurinensis) a Könnyező Szűzanya tiszteletére.

Szakmai elismerései mellett 1994-ben Győr városa is díszpolgárrá avatta. Halála után 20 évvel is ismerik még külföldön. Mára híressé vált legismertebb kórusdarabjait, szinte az egész világon éneklik, az egyszerű szkóláktól a legnagyobb kórusokig; köztük a Vatikánban is.

Hoffmann László ismert orgonaművész, egyházzenész és pedagógus, felkarolta Halmos László zenei hagyatékát a 2000-es évek elején. Művei most rendszerezve megtalálhatók a győri Richter-gyűjteményben. A hagyaték rendezése nyomán kötetben jelentek meg az egyházi kórusművei, valamint a kármelita templom kórusával CD felvétel örökítete meg Halmos kórusmuzsikáit. A megyei könyvtár zenei részlegén a CD-k kölcsönözhetőek és meghallgathatóak.

A zeneszerző a város által adományozott díszsírhelyben nyugszik a győri köztemetőben.

Halmos László halálának 20. évfordulója alkalmából március 3-án, pénteken este 18 órakor a győr-újvárosi Szent József templomban, a templom szkólája, a Győr-szigeti és Szent Erzsébet-telepi egyházközségek énekeseivel közreműködve közösen csendül fel Halmos László Missa e Sole (Napmise) című latin miseordináriuma, az Ecce sacerdos, a Scapulis suis (nagyböjti offertórium) és a Tantum Ergo című kórusművei ünnepi püspöki szentmise keretében hallható.

 

/Győri mise/

 

Forrás: gyorujsvarosiplebania.eoldal.hu, Horváth Csaba

Portálunkra összeállította: Földvári Gabriella