Győr+
2017.01.27. 10:13

Speciális gondozást igényelnek a győri gömbkőrisek

Ezeknek a fáknak a metszése három évente aktuális és speciális szaktudást igényel. A Győr-Szol Zrt. a városi faállomány kezelőjeként január elején kezdte meg az ezzel járó munkákat.

A belvárosi sétálóutcákat és tereket díszítő dekoratív gömbkőrisek alapvetően gömbkoronát növesztenek, idővel azonban túlnövik az életterüket. Ekkor az ágak épületeket és más vagyontárgyakat veszélyeztethetnek. A faj esetében a háromévente indokolt szakszerű visszavágás hiányában a gömbkőris fák koronájának belseje felkopaszodik, emiatt is indokolt a koronaalakító metszés.

A szakemberek a munkát az Árpád út Munkácsy utcai végénél kezdték és innen haladnak az Árpád út Tarcsay utcai kereszteződése felé. Hasonló feladatok várnak a szolgáltatóra többek között a Bajcsy-Zsilinszky út mentén, a Baross úton és a városháza környékén.

A közel egy hónapig tartó metszés során a kertészek összesen több száz gömb koronájú fát vágnak vissza. Közülük mintegy 180 darab található az Árpád úton, a többi ugyancsak a belvárosban, valamint Győr más területein díszíti a környezetet.

A metszésből származó zöldhulladékot a Győr-Szol Zrt. elszállítja és a komposzt előállítás egyik alapanyagaként hasznosítja.