Győr+
2017.01.27. 15:29

Hanna, Anna, Bence, Máté – a legnépszerűbb babanevek Győrben

A lányoknál például volt, aki a Hajna, Aura, Borostyán, Csinszka, Nanika, Szavanna vagy Santál nevet adta gyermekének, de Bolivár, Erdő, Regő, Ronin és Dzsúlió nevű fiú is született városunkban.

Tavaly jócskán megnőtt a házasságkötések száma, és az előző évekhez viszonyítva sokkal több gyermek született Győrben. A részletekről Kun Máriával, a győri Anyakönyvi Hivatal vezetőjével beszélgettünk.

 

 

Érezhető a kormány új családpolitikai támogatása Győrben is?

Az elmúlt évben sokan adták házasságra a fejüket, olyanok is, akik régebb óta együtt élnek és korábban azt hangsúlyozták, hogy a papír nem számít. A családi adókedvezményekkel és a CSOK-kal azonban egyre több fiatal szeretne élni. De azt is látjuk, hogy több idősebb pár is úgy dönt, hivatalosan is összekötik az életüket, így gondoskodva a másikról, abban az esetben, ha egyikük elhalálozik. A számok tükrében ez azt jelenti, hogy amíg 2015-ben 674 esküvő volt Győrben, addig 2016-ban 779. Érdekesség, hogy egyre több a fiatal, a 21–25 év közötti, valamint a 45 év felettiek, akik házasságot kötnek.

Mi volt a jellemző a tavalyi esküvőkre?

Népszerűek a külső helyszíneken tartott nagyobb szabású szabadtéri esküvők, a másik véglet pedig az Anyakönyvi Hivatal irodájában, két tanú előtt megkötött házasság, de jellemzően 30-40 fősek voltak a ceremóniák.

Városunkban sok külföldi él, ők gyakorta házasodnak magyarokkal?

Nem jellemző, de sok szlovák állampolgár kötött Győrben házasságot, és volt néhány német, valamint dél-koreai, koszovói, mauritiusi, mexikói, brit, olasz, orosz, örmény, pakisztáni, spanyol, thai, török és román is, aki magyar párt választott.

A hétvégén rendezték a Zichy-palotában az esküvői kiállítást, s a hivatalban ügyeletet is tartottak.

Több mint 30 pár foglalt időpontot. Szinte az összes nyári szombat foglalt már. Olyan párok is akadnak, akik 2018-ra szeretnének időpontot foglalni, ők várhatóan ezt áprilistól tehetik meg. Már most úgy látjuk, hogy a tavalyinál is több esküvő lesz idén, így aki esküdni szeretne, érdemes minél előbb lefoglalni a kiszemelt dátumot. Nyáron például az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) ideje alatt nem valószínű, hogy a városban akár szálláshelyet, akár megfelelő vendéglátást találnak a nagy napra a házasulandók. Persze olyanok is akadnak, akik mindent az utolsó pillanatra hagynak, azt azonban tudni kell, hogy 30 nap a várakozási idő a házassági szándék bejelentésétől. Ez alól sokan próbálnak felmentést kérni, ilyen indok lehet az egészségi állapot, a gyermekvállalás vagy a külföldre költözés. Jól megindokolt esetben a jegyző megadja a felmentést.

Mi most a divat a házassági névválasztásnál?

Az esetek legnagyobb részében mindkét fél megtartja eredeti anyakönyvezett nevét. Tehát sem a feleség, sem a férj nem veszi fel a másik vezetéknevét, olyanra meg egyáltalán nincs példa, hogy valaki felvegye a férje teljes nevét a -né toldalékkal.

Úgy hírlik, egyre nagyobb a gyermekvállalási kedv is.

Ez így van, amíg 2015-ben 2459, addig tavaly 2619 baba látta meg a napvilágot a megyei kórházban.

Melyek voltak tavaly a legdivatosabb nevek?

A lányok között Hanna, Anna, Boglárka, Luca, Léna, Zoé a sorrend, míg a fiúknál a Bence, Máté, Milán, Dávid, Noel és Dominik nevet kapta a legtöbb újszülött. Említhetek azonban néhány különlegességet is. A lányoknál például volt, aki a Hajna, Aura, Borostyán, Csinszka, Nanika, Szavanna vagy Santál nevet adta gyermekének. Győrben Bolivár, Erdő, Regő, Ronin és Dzsúlió nevű fiú is született. Volt, aki a Cukorka, a Solya, a Herci, a Szamos, a Nádor vagy a Noah nevet szerette volna gyermekének adni, ezt azonban nem engedélyezte a hivatal.

Mi derül még ki a tavalyi anyakönyvi statisztikákból?

Örvendetés tény, hogy sok-sok év után végre csökkent a halálozások száma, 2414 honfitársunk hunyt el városunkban, a válások száma azonban nőtt, szinte minden második házasság válással.

 

Szerző: Földvári Gabriella