Győr+
2017.01.29. 14:04

Így tanul egy lajhárkölyök

Tavaly év végén számolt be a győri állatkert a nyár végén született lajhárkölyökről. A kislajhárt az első időben az édesanyja gondosan nevelte, de sajnos egy októberi napon a kölyköt a kifutó padlóján találták meg a gondozók, és az anyuka már tőlük sem akarta visszafogadni a kicsit.

Ekkor eldőlt a sorsa, a gondozói kezébe került a jövője. Szerencsére, a korából is adódóan, elég erős volt a túléléshez, és hamar elfogadta az új helyzetét. Eleinte táplálékként csak kecsketejet kapott, aztán fokozatosan, nagyon apróra vágott zöldség és gyümölcs is kiegészítették az étrendjét. Mára ebből a zöldség-gyümölcs koktélból egy bögrényit elfogyaszt a nap folyamán. Kedvence a sütőtök, az édes gyümölcsök és a főtt tojás.

Eddig egy plüssállatra kapaszkodva töltötte napjait. Néhány hete gondozói elkezdték fokozatosan hozzászoktatni, hogy hogyan is viselkedik egy lajhár. Fajtársai napjuk nagy részét a fákon kapaszkodva töltik. A kis lajhár is hatalmas, sarló alakú karmokkal van felfegyverezve, neki is meg kell tanulnia a fákon közlekedni, és így elfogyasztani a táplálékát. Kizárólag az ő részére egy famászókát építettek, természetesen olyat, ami „kezdők” számára is biztonságosan használható, így a kölyök könnyebben megtapasztalhatta az első lépéseket, ami igazán zajos sikert aratott. Hiszen a kislajhár elsőre azt gyakorolta, hogy hogyan is kell fent maradni a fán, ami nem is mindig tartozott a kedvenc elfoglaltságai közé, amit hangos kiabálással tudatott mindenkivel. Persze ez is csak gondozói felügyelettel – az első időkben csupán néhány percig – történhetett. Mára naponta több tíz percet már mászókáján tölt, most már az étkezést a fáról lelógva, fejjel lefelé végzi.

A lajhárkölyök egyelőre még elkülönítve éli mindennapjait, ezért az állatkert látogatói sem láthatják. Képeket az állatkert honlapján találnak az érdeklődők: www.zoogyor.com

 

Szöveg és fotó: Xantus-állatkert