Sztrájk az Audiban – teljes a leállás! FRISSÍTVE!

Győr+
2019.01.24. 08:59

Több gyártó is szolidaritását fejezte ki a győri Audi gyár dolgozói felé.

22:00 – Információk a közösségi médiában is

Az Audi Hungária Független Szakszervezet néhány perccel 22 óra előtt közösségi oldalán közzétette a legújabb “Sztrájk Infót”. A kiadványban többek között olvasható az is, hogy az éjszakai műszakot kezdő kollégáknak is megtartják a gyűléseket, a dolgozóktól ugyanakkor azt kérik, különösen készüljenek fel a hideg időre, és vigyék magukkal mobiltelefonjaikat.

A kiadványból kiderül, hogy a sok támogatás mellett több szakszervezet konkrét anyagi felajánlást tett az AHFSZ-nek, így támogatva a tagok sztrájksegély kifizetését. Ennek összege elérte a 6 millió forintot, amiből egyetlen szervezet önmagában 5 millió forintot vállalt. Az Audi Hungária Független Szakszervezet közleményében hangsúlyozza, hogy példaértékű az összefogás. “Az elmúlt évek szigorú és konzervatív pénzügyi gazdálkodásának köszönhetően szakszervezetünk erős és stabil lábakon áll, így a felajánlott összegeket csak szükség esetén fogjuk elfogadni” – olvasható a közösségi oldalon.

16:40 – Újabb közlemény, ezúttal a MASZSZ-tól

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szolidáris az Audi Hungária Független Szakszervezet tagjaival és az Audi Hungaria Zrt. valamennyi dolgozójával, miután a jogos bérköveteléseik teljesítése érdekében egyhetes sztrájkot hirdettek – juttatta el hivatalos közleményét szerkesztőségünknek a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Mint írják: a MASZSZ reményét fejezi ki, hogy a munkaügyi vita mielőbb a dolgozók sikerével zárul. Ehhez a konföderáció kész minden lehetséges támogatást megadni – olvasható a közleményben.

15:35 – Folytatódnak a bértárgyalások

A csütörtök reggel hat órakor elkezdődött egy hetes sztrájk ellenére folytatódnak a bértárgyalások az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) között közölte az MTI megkeresésére a vállalat kommunikációs osztálya csütörtökön.

11.00 – Megszólalt a kormány

A sztrájktörvény egyértelműen meghatározza a sztrájk feltételeit, mi azt szeretnénk, ha megegyezés születne az Audi és a dolgozók között – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón arra a kérdésre válaszolva, hogy mit szól a kormány az Audi dolgozóinak sztrájkjához. Egy külföldi cég és a magyar munkavállalók közötti vitában a kormány nem tud részt venni – olvasható a Portfolio oldalán.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás szerint a kormány annak örülne, ha a munkavállalók követelései minél nagyobb mértékben megvalósulnának, hiszen bérverseny van a német cégek között is. Évek óra 10 százalék feletti béremelkedés van Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miatti eddigi tiltakozások alapján általános sztrájknak nincs veszélye Magyarországon.

9.00 – Megállt a munka

„Kedves Tagjaink, Kollégáink!
A ma reggel 6 órára kihirdetett 168 órás sztrájk elkezdődött és a visszajelzésekből kijelenthetjük, hogy a komplett gyárban, tehát az Audi Hungaria Zrt. teljes területén megállt a munka!” – számol be az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) a közösségi oldalán. Az elmúlt órákban több gyártó is szolidaritásáról biztosította a győrieket. Olaszországból a Ducati és Lamborghini, míg a poszonyi, szlovák Modern Szakszervezet, az IG Metall Wolfsburg és még több európai gyár, szakszervezet is támogatását fejezte ki.

Az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az elmúlt napokban folytatott bértárgyalásokat.

Az AHFSZ követelés tartalmazza, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban legalább egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, majd január 17-én a korábbi ajánlathoz képest “közel azonos mértékű”, új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek, amelyet a tárgyaló delegáció nem fogadott el.

Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese csütörtök reggel az MTI-nek elmondta, hogy a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt. A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákban várakoznak.

Az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte, hogy a vállalat tudomásul vette a sztrájk tényét, felkészülnek az esetleges következményekre. Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

Új információ esetén a cikket frissítjük!

Gy. P. / MTI / Portfolio
Fotó: AHFSZ Facebook