Győr+
2017.02.03. 18:08

Győr festője: Cziráki Lajos

Száz éve született Cziráki Lajos, Győr ikonikus festője. Ebből az alkalomból nagyszabású életmű-kiállítással emlékezik rá a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

Cziráki Lajos a modern magyar, XX. századi győri festőművészet legmeghatározóbb alakja, születésének századik évfordulóját január 6-án ünnepeltük. A múzeum a saját gyűjteményében őrzött, valamint győri és más magyar magángyűjtők Cziráki alkotásaiból összeállított, eddig még együtt soha nem látott műveket mutat be az Esterházy-palotában. A kiállítás létrejöttében nagy szerepet vállalt Cziráki Lajos özvegye, Erika néni, és Horváth Tamás, a Cziráki-életmű jó ismerője.

„A tárlat fő gerincét a festészet adja, portrék, tájábrázolások, allegorikus jeleneteket, amelyek az életmű meghatározó elemei. Két teremben pedig a mester rajzművészetét tárjuk a látogatók elé” – tájékoztatott Grászli Bernadett, a múzeum igazgatónője. Cziráki művészete és művészetoktató tevékenysége egyaránt ismert, hiszen generációkat tanított rajzolni, a győri tanítóképzőben éppúgy, mint a Rába-gyár rajzszakkörében.

Képeinek témáit főleg a környező világ, a természet, az állatok adták, a különböző álomképek, valamint meseszerű elemek ábrázolásai keverednek rajtuk. Számos díjjal ismerték el művészetét, Győr díszpolgárává választották, itt élt és alkotott 2003. június elsején bekövetkezett haláláig.

A kiállításon több mint száz alkotás lesz látható, köztük Cziráki egyik fő műve, az önarckép-kompozíció, amely a tárlat meghívóján és a fotónkon is látható.

A kiállítást február 12-től március 15-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között láthatja a nagyközönség az Esterházy-palotában.

 

Szerző: Földvár Gabriellai