Győr+
2017.02.06. 09:29

Liszt ma is jótékonykodik

Liszt Ferencről és családtagjairól készült grafikákat tekinthetnek meg az érdeklődők a győri Szent László Látogatóközpontban, adományaikkal pedig azokat a rászorulókat támogathatják, akiknek nincs lehetőségük fűteni.

Liszt-grafikái címmel nyílt kiállítás pénteken a Szent László Látogatóközpont kiállítótermében. A pozsonyi születésű, Burgenlandban élő zongoraművész, zenetanár, grafikus és jelmeztervező, Karal Viola több mint kétszáz rajzot készített a zeneszerzőről, melyek közül harmincat a Győri Egyházmegyei Karitász harkai csoportjának adományozott, hogy azokból tárlatot állítsanak össze jótékonysági célra.

 

 

A győri tárlaton, mely egy országos vándorkiállítás első állomása, a harminc grafika hiteles, számozott másolata látható, elsősorban a zeneszerző különböző életkorából és a családtagjairól készült ceruzarajzok.

Szabó György, a Győri Egyházmegyei Katolikus Karitász vezetője portálunknak elmondta, Liszt Ferenc maga is jótékonykodott, hiszen számos jótékony koncertet adott, többek között az 1838-as pesti árvíz idején Bécsben, az árvízkárosultak megsegítésére. Ezúttal a róla készült grafikák megtekintésével segíthetnek az érdeklődők a rászorulókon. A kiállításon adománygyűjtő dobozt helyeztek el, a befolyt bevételből pedig azoknak a győri családoknak kívánnak segíteni, akiknek elfogyott a fűtésre szánt pénze.

 

Szabó György hangsúlyozta, csak az ötezer lakos alatti kistelepülések kaptak az államtól pénzügyi támogatást a fűtésre, és csak 20 darab kályhát sikerült szerezni idén télen az egyházmegyében. A karitász ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a nagyvárosokban is vannak olyan rászorulók, akiknek önhibájukon kívül nincs lehetőségük fűteni.

A tárlatot az ország több karitász központjába is elviszik, ahol szintén különféle jótékony célra gyűjtenek majd adományokat, többek között vetőmagra, táboroztatásra,  iskolakezdésre.

 

A kiállítás március 31-ig, naponta 10 és 18 óra látogatható a Káptalandomb 11. szám alatt.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó. O. Jakócs Péter