Győr+
2017.02.12. 12:01

Arrabona Racing Team: új év, új szezon, új autó

Az egyetemisták Forma–1-es futamának számító Formula Student versenyre ismét új autót építenek a győri Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team csapatának tagjai. Augusztus végén, a magyar futamon debütál az autó. Csütörtökön este bemutatták az ART¬_4 jármű terveit, amelynek a motorja is magyar, a SZEngine csapat fejleszti.

Jakubik Tamás, az egyetem Járműfejlesztési Tanszékének vezetője felidézte, hogy három éve, 2014-ben kezdődött a munka, s a Formula Student csapat már az első évben megnyerte a moszkvai versenyt.

Berobbantak a versenyszférába, az elmúlt három évben komoly fejlődési ívet rajzoltak fel – fogalmazott a tanszékvezető, aki úgy vélekedett, az első két év a tapasztalatszerzés évei voltak, a harmadikban pedig innovatív megoldások sokaságával jelentkezik a csapat.

Jakubik Tamás úgy vélekedett, a járműépítés ezeknek a fiataloknak nem csak hobbi, hanem nagyszerű befektetés a jövőbe. A Formula Student versenyben edződött egyetemisták végzés után nagyon kapósak a versenyszférában.

A végzősök helyére mindig újak kerülnek, ez nehézség és kihívás is, hogy a harmincfős csapat 2-3 évente kicserélődik – erről már Kun János csapatvezető beszélt. Amiben viszont nincs változás, hogy az Arrabona Racing Team autóját az idén is a Széchenyi-egyetem motorfejlesztő csapata, a SZEngine adja. Vagyis győri autóban győri motor lesz.

Az autó épül, készül, szépül, így Design Freeze rendezvényen még csak fotókon jelent meg az ART¬_4 jármű. Amit már tudhatunk róla: dizájnban szinte a Forma–1-et idézi. Össztömege tovább csökken, nem lesz nehezebb, mint 158 kilogramm. Csak összehasonlításképpen: az első autó súlya még 206 kilogramm volt.

Könnyebb autóval könnyebb és gyorsabb a manőverezés is. Ennek jegyében az idei kocsihoz magnéziumfelnit használnak, az abroncsokat a Continental C17-ese jelenti. Optimalizálták a lengőkarokat, továbbfejlesztették a kormányművet, áttervezték a vázat, a fogattyúházhoz újratervezték a főtengelyt, az elektronikában pedig a szenzorok számát a duplájára növelték – sorolta a csapatvezető az idei fejlesztéseket, amelyek biztosíthatják, az idei négy versenyen is induló Arrabona Racing Team helytáll a Formula Student rangos nemzetközi mezőnyében.

 

Szerző: Koloszár Tamás