Győr+
2017.02.22. 15:42

Jó évet zárt megyénk rendőrsége, javultak a statisztikák

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a 2016-os évet megfelelően teljesítette a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, amelyről sajtótájékoztató keretében számolt be Csizmadia Gábor rendőr dandártábornok, főkapitányság-vezető.

A tájékoztatót egyébként egy nappal megelőzte egy ünnepélyes állománygyűlés is, ahol a főkapitány értékelte az elvégzett munkát. Ezen részt vett az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője Papp Károly rendőr altábornagy is. Az országos rendőrfőkapitány a megye rendőri állományának szakmai teljesítményét kivételesnek értékelte, intézkedéseit határozottnak, jogszerűnek és polgárbarátnak ítélte és ennek folytatását határozta meg a jövő évre vonatkozóan is.

 

A média munkatársait szerda délelőttre hívta és várta a megyei rendőrfőkapitány. Elmondta, hogy az elmúlt évben a rendőrök a feladataikat törvényesen elvégezték, a hátrahagyott évre kijelölt és jóváhagyott feladatokat teljesítették.

– Győr-Moson-Sopron megyei a negyedik legsűrűbben lakott területe Magyarországnak és egyben az egyik legfejlettebb is – kezdte Csizmadia Gábor dandártábornok. – Ez sokak számára vonzó lehet, a jogkövető állampolgárok és a bűnelkövetők számára is. A megye bűnügyi helyzete az elmúlt évben is stabil volt, a szervezett bűnözés továbbra sem nyert teret. Kiemelt társadalmi veszélyességű, a lakosság széles rétegeit érintő bűncselekmények nem fordultak elő.

Szó esett az utazó bűnözésről is, amelyben szintén érintett megyénk, hiszen az M1-es autópálya és fő vasúti vonalak is áthaladnak rajta. Ez vonzó a magyar és külföldi utazó bűnelkövetőknek is, amelyekkel tavaly már egyre jobb arányban vették fel a harcot a rendőrök, idén pedig még inkább szeretnék javítani a statisztikát. A rengeteg rendezvény, a pezsgő kulturális élet is sok feladatott rótt az állományra.

A főkapitány beszámolt arról is, hogy a Rendőrség tevékenységére vonatkozó önkormányzati felmérés eredménye alapján munkájának önkormányzati megelégedettsége javult: 2016-ban az 5 fokozatú skálán 4,30-ra, a rendőrség és az önkormányzat kapcsolatát pedig 4,69-re értékelték.

Itt tért ki arra is értékelésében, hogy az állampolgárok körében is nagyobb lett a rendőrök elfogadása, amely a kis településekre is érvényes, nem csak a nagy létszámú központokban. Az intézkedési kultúraváltás amelyet már korábban elkezdtek, beérni látszik.

A bűnügyi tevékenység kapcsán elmondta, hogy a nyomozóhatóság által befejezett eljárásokban a bűncselekmények száma 2015. évről 2016. évre 9.721-ről 8.831-re, 9,2 százalékkal csökkent. A nyomozások eredményessége 56 százalékról 61,4 százalékra, 5,4 százalékponttal emelkedett.

A vizsgált időszakban az elmúlt évhez képest csökkent az emberölések száma, 9-ről 6-ra, ezen belül a szándékos befejezett emberölések száma 5-ről 1-re, ami az elmúlt 5 év legalacsonyabb értéke. 2016-ban is valamennyi, emberölés miatt indított ügyet felderítettek és elfogták az elkövetőt vagy elkövetőket.

A rendészeti feladatok értékelésénél kiemelte, hogy közterületen eltöltött órák száma 667.415 volt, amiből 564.419 órát saját illetékességi területen töltött el a közterületi állomány. Megyénk közlekedésbiztonsági helyzetében javulás tapasztalható. Mind a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számát, mind a halálos kimenetelű balesetek számát sikerült csökkenteni. Viszont az ittas vezetésnél növekedés tapasztalható. Ezzel kapcsolatban a főkapitány elmondta:

– Továbbra is számos ellenőrzés irányul majd az ittas vezetők kiszűrésére, hiszen ennek a számnak nullának kellene lennie, ha mindenki betartaná a KRESZ erre vonatkozó jogszabályát. A Finn-módszert is folytatjuk idén, ahogy a TISPOL nemzetközi ellenőrzési programot is. Nagy hangsúlyt folytatunk továbbra is a beleset- és bűnmegelőzésre és szerencsére most már minden korosztályhoz képesek eljutni a kollégák. Az eredményeket a statisztikák is mutatják – zárta az értékelést a Csizmadia Gábor.

Hangsúlyozni kell, hogy Győr-Moson-Sopron megyében tizenhét éve nincsen felderítetlen gyilkossági ügy, nemrég pedig bravúros eredménnyel fogták el a 14 éve embert ölő gyanúsítottat. A főkapitány kiemelte az akkor szolgálatot ellátó rendőröket, akiknek akkori szaktudása, precízsége és elhivatottsága nélkül vélhetően nem juthattak volna el a gyanúsított beismerő vallomásáig.

Újságírói kérdésre előkerült a Darnózseli emberölés is, amellyel kapcsolatban elhangzott: a rendőrség befejezte a nyomozást, az ügyet lezártnak tekinti. Ezért is került át az ügyészséghez minden irat, majd onnan a bíróságra. Egyébként az bírósági ítélet nem jogerős, így még bárhogy alakulhat a közvéleményt megrázó drámai eset.

HAK/police.hu