Győr+
2017.02.23. 10:50

Sportcsillagok: az elmúlt év legjobbjait díjazták – galériával

Az önkormányzat és a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány hagyományos gálaestjén ismét díjazták a város legjobb sportolóit, edzőit 2016-os eredményeik alapján.

„A tavalyi év fontos volt sport szempontjából, hiszen Rióban olimpiát rendeztek, ahol a magyar csapat minden idők legjobb kezdését produkálta. Sportolóink kiválóan teljesítettek, külön öröm számomra, hogy győri aranyérmest is köszönthettünk. Gratulálok az elmúlt év sikereihez, bízom benne, hogy 2017 is hasonlóan eredményes lesz.” – Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere köszöntötte azokat a sportolókat, akik tavalyi évben is a város hírnevét öregbítették kimagasló eredményeikkel.

A hölgyeknél Fazekas Zur Krisztinát választották a legjobbnak. A Győri Graboplast VSE sportolója Rióban megvédte londoni olimpiai bajnoki címét, azzal, hogy ismét tagja volt a kajak négyesnek. A szavazás második helyén az Európa-bajnokságon is sikeres és a rió részvételével már négyszeres olimpikon Jakabos Zsuzsanna, a Győri Úszó SE versenyzője végzett. A harmadik helyen a Csay Renátát végzett. A Graboplast VSE maratoni kajakosa egyesben és párosban is világbajnok lett tavaly, ezzel tizennyolcadik vb-elsőségét ünnepelhette, amivel rekorder lett. Csay Renátát néhány napja megválasztották a világ legjobb kajakosának is.

A férfiaknál ezúttal a Győri LK sportlövője, Sike József végzett az élen, aki a győri Eb-n egyéniben és csapatban is dobogóra állhatott és a világbajnokságon is remekül szerepelt.

Boros László, Balogh Gábor és Sike József a díjakkal

– Versenyekben gazdag, kemény év van mögöttem, de ahogy az Európa-bajnoki ezüstérem, valamint a csapatban elért kontinensbajnoki és vb-érmek is mutatják rendkívül eredményes is volt 2016 – kezdte a Győr+ Média érdeklődésére Sike József. – Nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy első hely is legyen a gyűjteményben. Boldog lennék, ha az idei versenyszezon is hasonlóan jól sikerülne. Nagyon meglepődtem, hogy engem választottak a legjobbnak a férfi sportolók között. Nem ez az első alkalom, hogy így díjazzák a teljesítményemet, ehhez nem lehet és nem is kell hozzászokni, mert mindig óriási megtiszteltetés. Idén megpróbálom a maximumot kihozni a felkészülésből, remélem a jó formából futja majd a hazai rendezésű Európa-bajnokságra is. Idén a maribori légfegyveres kontinensverseny a legfontosabb megmérettetés, ez már nagyon közel van, aztán nyáron Bakuban rendezik a robbanófegyveres Eb-t, remélem oda is kijutok a magyar válogatott tagjakén.

A férfi sportolók között a Győri Úszó SE olimpikonja, Balogh Gábor lett a második, míg a sportlövő Boros László a harmadik.

A legjobb csapatok kategóriájában a bajnok és Magyar Kupa-győztes, a Bajnokok Ligája ezüstérmes Audi ETO-t választották meg a tavalyi esztendő legjobbjának. A kézilabdások mögött az NBI-ben ezüstérmet szerzett CMB Cargo-UNI Győr női kosárlabdacsapata végzett, a harmadik helyezett díját pedig a Gyirmót FC Győr NB II-es bajnokságot nyert labdarúgócsapata vehette át.

Az edzők között az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina férje Rami Zur érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést, megelőzve Petrov Ivánt, a Győri Úszó SE és Ambros Martínt, az Audi-ETO vezetőedzőjét

.A Sportcsillagok Gálaestjén minden évben gazdára talál az év felfedezettjének járó elismerés is. Ezt Sipőcz Richárd, a Győri AC ifjúsági Európa-bajnokságot nyert cselgáncsozója kapta. A fiatal sportolót a győri rendezésű EYOF egyik éremesélyeseként emlegetik.

Győr polgármesterének különdíját, Győr város ezüst emlékérmét dr. Zakariás Géza a győri Széchenyi egyetem tanára vehette át

– Úgy érzem szerencsés csillagzat alatt születtem, hiszen nagyon sokat kaptam a sporttól. Feleségem révén ebbe a csodálatos városba kerültem és pesti születésűként már győrinek tartom magam. Itt fejezhettem be kajakos pályafutásomat olyan versenyzőkkel mint Sztanity Zoltán, Joós István, és Kadler Gusztáv. Néhány vidék bajnoki címet is köszönhetek nekik, mert melléjük ülhettem a verhetetlen négyesbe. Nem sokkal később testnevelőként bekerültem a Bercsényi iskolába, ahol többek között Berzsenyi Annától, Keglovich Lászlótól, Vén Lajostól, Tóth Bélától tanultam a szakmát. Szerencsém volt, hogy az egyetemen dolgozhattam, és hogy a TF szakedzőképzésének vezetőjeként olyan sportolóknak egyengethettem az útját, akik olimpikonok lettek. Legutóbb sem került el a szerencse, amikor a győri úszóknak volt szükségük egy olyan szakemberre, mint én. Nagyon élvezem az új kihívást – foglalta össze a díjazott.

A Magyar Sportújságíró Szövetség különdíját az Audi ETO holland játékosa, Nycke Groot érdemelte ki, aki a klubbal elért sikerek mellett a decemberi Európa-bajnokságon hazája válogatottjával ezüstérmet szerzett, illetve nemcsak a torna legjobb irányítója lett, hanem a legértékesebb játékosnak is megválasztották.

Nycke Groot Magyar Sportújságíró Szövetség különdíjával

– Nagyon hosszú és nehéz idény volt számomra a tavalyi. Rengeteg megmérettetésen vettem részt az ETO-val és a holland válogatottal is. Hatalmas élmény volt pályára lépni a Bajnokok Ligájában és képviselni hazámat a riói olimpián és az Európa-bajnokságon. Feszített tempó ellenére azt mondom, minden úgy volt jó, ahogy történt, sokat tanultam. Örülök, hogy egy ilyen klub játékosa lehetek, nagyon boldog vagyok Győrben – nyilatkozta a sportoló.

A „Győr sportjáért” életműdíjat Hollósi László atlétikaedző kapta, aki szintén nyilatkozott lapunknak.

Hollósi László atlétikaedző életműdíjat vehetett át

– Régi sportolóként jól ismerem azokat, akik előttem már megkapták ezt a díjat. Büszke vagyok rá, hogy ilyen emberek között említik az én nevemet is. A családom mellett a sport az életem, mindig azt mondom, hogy több száz nevelt gyermekem van, hiszen én a tanítványaimra is gyerekeimként tekintek. Persze nem mindenkiből lett élsportoló, de az biztos, hogy amit együtt megtanultunk, az csak hasznára vált mindenkinek. Különösen büszke vagyok Horváth Bélára, aki először futott Magyarországon nyolc percen belül 3000 méteren, és a junior világranglistán második volt. Biacsics Elvira olimpiai kerettag volt 1984-ben, de nem szerepelhetett a los anegelesi játékokon, ahogy a többi magyar sportoló sem. Földingné Nagy Judit a világ egyik legjobb maratonistája lett, két olimpián is indulhatott. Örülök annak, hogy a gyerekeim 11 magyar csúcsot futottak, ezek közül két rekordot még most sem döntött meg senki – zárta Hollósi László.

 

A Győr+ Televízió tudósítása:

Nagy Roland
Fotó: O. Jakócs Péter