Jól felkészült katonák indulnak külszolgálatra

Győr+
2019.01.24. 18:50

Lezárult a főként a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épülő MH EUFOR kontingens 23. váltásának felkészülése. Az egy hetes zárógyakorlat utolsó mozzanatát sajtónyilvánosra szervezték, így olvasóink is bepillantást nyerhetnek a külszolgálat előtt álló honvédek munkájába.

A Magyar Honvédség katonái a világ szinte valamennyi részén jelen vannak az ENSZ és az EU által vezetett béketámogató műveletekben. A két legjelentősebb ezek közül a balkáni és az afganisztáni hadszíntér, ahol elsősorban a NATO, illetve az EU zászlaja alatt működő kontingensekben és parancsnokságokon teljesítenek szolgálatot az oda vezényelt honvédek. A Bosznia-Hercegovinában szolgáló MH EUFOR Kontingens 23. váltása alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül, s a kontingens felkészítéséért is a győri alakulat felel.

A missziós feladatban érintett katonák két fázisból álló kiképzése novemberben vette kezdetét az egyéni és központi szakfelkészítéssel, amely során a résztvevők a konkrét beosztásaikhoz kapcsolódó tudásanyagot sajátították el, illetve frissítették fel. Ezt követően pedig kötelék kiképzésen vettek részt a külszolgálatra készülők, ami főként összekovácsolási gyakorlatokban és éleslövészetekkel egybekötött harcászati gyakorlatokban merült ki.

A misszióról rövid ismertetőt tartott Gyurán Gábor őrnagy, MH. EUFOR kontingens 23. váltásának parancsnokhelyettese, aki elmondta:

– A magyar katonák fő feladata a béke és a biztonság fenntartása. A Balkán még mindig kiemelt hadszíntér, így a 23. váltás is Bosznia-Hercegovinába utazik majd. A kiképzésük november óta tart, amely először egyénre szabottan zajlott, majd következett az összekovácsolás. Lövész századról van szó, a feladat pedig sokrétű: válságkezelési és békefenntartóti kötelezettségünk van.

Ezek közé sorolhatjuk a tömegkezelést, az objektumok védelmét, az ellenőrző-áteresztő pontok létesítését, megfigyelését és üzemeltetését, a járőrözést, a terület zárását és ellenőrzését, a konvojok és szállítmányok kísérését, a keresés-kutatás végrehajtását, a fegyverbegyűjtést és az őrizetbe vételt is.

Gyurán őrnagy azt is elmondta, a felkészülés folyamán a szakfeladatokra való kiképzés az ország több pontján is zajlott, ahol jól teljesítettek a honvédek. Az összekovácsoló időszak zárásaként pedig – január 22. és 24. között – egy háromnapos gyakorlat során kellett számot adni mindarról a tudásról, amely képessé teszi a kontingenst a külszolgálat ellátására. Ez alatt a három nap alatt egy sokat megélt, tapasztalt katonákból álló döntnöki bizottság figyelte és értékelte a munkát.

Az egyik utolsó mozzanatba pillanthatott be a sajtó is, ahol szintén a valóságot megközelítő komplex szituációban kellett helytállni: az ellenséges erők egy épületben foglyul ejtették a magyar kontingens megfigyelő katonáit, s támadásba lendülve kitörtek onnan. A katonáknak ki kellett szorítani a felkelőket, le kellett őket fegyverezni, míg egy szakaszuk az épületben rekedt foglyok kiszabadítását oldotta meg. Mindeközben a sérültek ellátásáról is gondoskodni kellett. A feladat sikeresen lezajlott, minden a tervek szerint alakult, a század jól teljesített.

Az állomány rátermettsége nem lehetett kérdéses, hiszen már eddig is kiemelt szerepet kaptak a győriek a műveleti területeken. Egyébként az EUFOR kontingens 23. váltása már a hatodik, mely alapvetően a Rakétaezred állományára épül, s egyben a nyolcadik, amiben szerepet vállal a légvédelmi egység.

A kontingens márciusi szolgálatba lépését a zárógyakorlatot követően még megelőzi számos adminisztratív és logisztikai feladat, pszichológiai tréning, és természetesen egy kibocsátó ünnepség is, melyet február 14-én tartanak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán. Ezt követően fél éven keresztül készenléti szolgálatban lesz a kontingens, szeptemberben pedig már új állomáshelyükön, Bosznia-Hercegovinába kezdik meg a feladatokat.

Havassy Anna Katalin
Fotó: Mekliz fotóstúdió