Győr+
2017.03.10. 18:10

Különös viszonyokat kapott a társulat

Újabb kortárs darab bemutatására készül a Győri Nemzeti Színház: Egressy Zoltán, a teátrum dramaturgja a társulatra formálta legújabb darabját, az Édes életeket, melyet szombattól láthat a közönség. A tragikomédiával egy esküvő utáni lagziba csöppenünk a Balatonon, ahol az alkohol és az egyre baljósabbá váló események közepette lassan derülnek ki a furcsa viszonyok: mindenkinek van köze valakihez a hajón. A rendezővel, Forgács Péter színházigazgatóval készítettünk villáminterjút.

Egressy Zoltán nem csak a győri színház dramaturgja, hanem visszatérő szerző is. A Portugállal óriási sikert ért el, a kultikus előadásra alig lehetett jegyet kapni évekig. Ezúttal mire számíthatunk az írótól? Egy újabb társadalmi tablót láthatunk?

Nemcsak a Portugál, hanem a Kék, kék, kék, a Június és a 4×100 is sikeres volt nálunk. Most ebben a kifejezetten a Győri Nemzeti Színház számára írt darabban is megmutatkozik Egressy jellegzetes világa, nyelvi fordulatai, sajátságos megfigyelőkészsége, emberlátása. A kortárs drámára jellemző tükörtartás itt is megjelenik, valóban azokat a társadalmi jelenségeket látjuk, kissé elemelt, szimbolikus formában, amit a hétköznapokban is tapasztalhatunk. Vannak gegek, korábbi darabokra, Egressy-művekre való visszakacsintások. Kíváncsian várjuk, hogyan fogadja majd a közönség.

 

 

Egy óriási létszámú, húszfős darabról beszélünk. Előfordul, hogy a színpadon mindenki jelen van. Rendezői szempontból miként lehet koordinálni ezt a „tömeget”, a násznépet, hogy aztán egy letisztult képet kapjon a közönség?

Izgalmas kihívás volt ez, hiszen lényegében az összes szereplő folyton a színen van. Nincs hova menni, ez egy hajó, kint vagyunk a nyílt Balatonon. Előfordul olyan jelenet, amikor pár négyzetméterre összezsúfolódva játszik egyszerre 14 színész. Nagy fegyelem, ritmusérzék és elképesztő egymásra figyelés kell ahhoz, hogy ezek a részek jók legyenek, és persze a remek színészek, akik nélkül az egész nem működhetne. Amikor elkapják a fonalat, akkor nagyon szórakoztató szituációk alakulnak ki.

 

A darab részleteire lapunk jövő heti számában visszatérünk, valamint a Győr+ Televízió kéthetente hétfőnként jelentkező színházi magazinjában – Kulisszák mögött – láthatnak róla összeállítást.

 

Z. A.

Fotó: Orosz Sándor