Győr+
2017.03.13. 16:41

Együttgondolkodás társszakmák, orvosok és gyógyszerészek között

Újra megrendezték a megye orvosait és gyógyszerészeit összefogó multidiszciplináris konferenciát, a Megyei Orvos–Gyógyszerész Napokat a múlt hétvégén, amely által egy évtizedekkel korábbi hagyományt frissítettek fel. A helyszín ezúttal a Széchenyi István Egyetem volt, ahol öt fő témakörben hangoztak el az előadások.

Az első napon a leggyakoribb népbetegségek és a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kaptak teret. A következő napokon a megelőző és szűrő programok, valamint a daganatos betegségek ellátása és a rehabilitáció szerepeltek. A betegellátás biztonságának fontos kérdéseit külön szekcióban taglalták. A Fiatalok Kazuisztikai Fórumán pedig az esetismertetések kapcsán mutathatták be friss tudásukat a fiatal orvosok és gyógyszerészek. Az egyetem aulájában a sokféle témát felvonultató e-poszterek megtekintése mellett, a kiállító gyógyszercégek nyújtottak szakmai információt termékeikről.A konferencia ötletgazdája, dr. Begya László, az Orvosi Kamara megyei elnöke elmondta, új jövőt építve fogant meg a rendezvény gondolata. A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei szervezeteinek együttes erejével és közös finanszírozásával jöhetett újra létre a régen nagysikerű fórum.

A kezdeményezés mögé „egy emberként” sorakoztak fel megyénk nagy egészségügyi intézményei: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a Soproni Gyógyközpont, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház, a csornai Margit Kórház, a kapuvári Dr. Lumniczer Sándor Kórház és az „Egészséges Nemzedékért” Alapítvány.

 

Dr. Tamás László János, a győri intézmény főigazgató főorvosának vezetésével a tudományos szervezőbizottság állította össze a továbbképzés programját és terjesztette fel a Semmelweis Egyetem Szak- és Továbbképzési Igazgatóságához, akkreditációra. Nemzetközi és hazai szinten is elismert előadókat sikerült megnyerniük a rendezvényre, akik a legfrissebb szakmai és technikai újdonságokat hozták el a győri hallgatóságnak, sőt, frissen végzett orvosok és gyógyszerészek is debütálhattak. A megye kórházaiból elhangzó előadások által a kollégák betekintést nyerhettek a helyi sajátosságokba és a speciális profilokba.

Dr. Váczi Donát, a Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke biztosítva látja a szakmai utánpótlást, örömmel üdvözölte, hogy a fiatal gyógyszerészek is bemutatkoztak előadásaikkal.„A konferencia legnagyobb értéke abban rejlik, hogy hosszú idő után újra összejönnek a kollégák. Mindemellett megismerik, melyek a legújabb gyógyítási és diagnosztikai lehetőségek, amelyek rendelkezésünkre állnak” – mondta dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.A háromnapos továbbképzés közel 500 regisztrálót számlált. A szervezők örömmel nyugtázták, hogy a rendezvény elérte célját: generációk találkozása, együttgondolkodás, párbeszéd orvosok és gyógyszerészek között. A tudomány gyorsan fejlődő világában a társszakmák betekintést nyerhettek egymás szakterületeibe.

 

Szarka Zsófia

Kép: Kun Zoltán