Győr+
2017.03.14. 09:11

Megemlékezések városszerte

Az 1848–1849-es forradalom történelmünk egyik legkiemelkedőbb eseménye. Március 15-i sorsfordító napra emlékezünk Győrben is, városszerte.

Íme a programok:

Újvárosban Március idusa címmel megemlékező műsor és koszorúzási ünnepség lesz március 14-én 14 órától, a Kossuth-szobor előtti téren. Ünnepi köszöntőt mond Fekete Dávid alpolgármester. Közreműködnek az Újvárosi Művelődési Ház kórusa, a Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola és a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei.

Szentivánon, a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban március 14-én 16 órakor kezdődik a megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Répásiné Hajnal Csilla, a Váci Mihály Általános Iskola igazgatója. Műsort adnak a Váci Mihály Általános Iskola tanulói és a József Attila Kórus. A rendezvény koszorúzással zárul a Hősök szobránál.

Ménfőcsanakon március 14-én, 16.30-kor kezdődik a megemlékezés a Szabó János huszárszázados emlékművénél, a történelmi zászlók kíséretében, majd koszorúzás lesz a Kopjafánál, közreműködik Spanicsek Attila. Az ünnepi irodalmi, zenés emlékműsorra 17 órától kerül sor a Bezerédj-kastélyban „Sikolt a harci síp” címmel. A műsort Sasvári Gyula kórusvezető állította össze, előadja a Bezerédj Kórus, közreműködik Spanicsek Attila tárogatón.

A megyei ünnepi megemlékezés idén Lébényben lesz, március 15-én 14 órától. Ekkor avatják fel Lipovics János szobrászművész alkotását, a település új köztéri szobrát, „A Szabadság Angyala” nevet viselő – 48-as emlékművet, az Iskola utcában. Az eseményen ünnepi beszédet mond Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Nagy István államtitkár és Kovács Gábor polgármester. A megemlékezésen a Lébényi Általános Iskola 6. osztályos tanulói működnek közre.

 

A megemlékezés zavartalansága érdekében forgalmi korlátozásokat vezetnek be, valamit változik a buszközlekedés is. Az intézkedésekről itt olvashat bővebben. Nemzeti ünnepünkön zárva tartanak a GYŐR-SZOL Zrt. üzemeltetésében lévő ügyfélirodák.

A város ünnepi felkészítéséről pedig ide kattintva olvashat.