Győr+
2017.03.15. 11:14

A megemlékezés után átadták a díszpolgári és Pro Urbe Győr díjakat is – frissítve – ünnepi galériával!

A koszorúzási ünnepség után a díszalegység felvonulását láthatták az ünneplők, a díszközgyűlésen pedig átadták a díszpolgári és a Pro Urbe Győr díjakat. A sajtódíjat két kollégánk kapta…

„Bár addig a pillanatig sokan csak némán tátogtak, most egy emberként nyílt meg a torkuk, ahogy a filmbéli gyerekeknek nyílt meg a színpadon. A márciusi ifjak a Tavaszi felhők helyett a Nemzeti Dalt szavalták. Nem csak néhányan, hanem Mindenki! Egy emberként álltak ki jogaikért, mondták el, hogy többek között sajtószabadságot, törvény előtti egyenlőséget, közös teherviselést szeretnének.” – vont párhuzamot a friss Oscar-díjas magyar rövidfilm, a „Mindenki” iskolásai és a 48-as forradalmárok tettei között emlékező beszédében Fekete Dávid.

 

 

Az alpolgármester kiemelte, bár a szabadságharcot végül leverték, de Magyarország örökre megváltozott, egy nemzet lettünk, s bárhogy is fáj egyeseknek, mi ma sem engedünk a 48-ból, ma sem vagyunk hajlandóak némán tátogni, igenis kimondjuk, amit gondolunk, igenis ragaszkodunk az igazunkhoz és védjük saját érdekeinket még akkor is, ha vannak olyanok Európában, akiknek ez nem tetszik.

 

 

Mi nem felejtjük el múltunkat, nem felejtjük el 48 nagy alakjait, a 49-es áldozatokat, és nem felejtjük el, hogy mindezt miért vállalták. Nem saját magukért, hanem gyermekeikért, unokáikért, végső soron mi értünk, akik ma itt vagyunk, élünk, együtt alkotjuk azt a magyar nemzetet, amelyet ők alakítottak azzá, ami. „Bízom benne, hogy ma 15 millió magyar érzi mindezt fontosnak szerte a nagyvilágban, és ahogy kabátunkon a kokárda, úgy a szívünkben az összetartozás érzése fűz össze bennünket az új tavasz idusán!” – zárta beszédét az emlékező.

 

 

A Honvéd ligeti ünnepségen a Győri Nemzeti Színház művészeinek emlékműsorát láthatták a résztvevők, a koszorúk elhelyezése után pedig a díszalegység felvonulása következett. A látványos menetben a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége mellett a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium vett részt.

 

 

Az ünnepség-sorozat a városháza dísztermében folytatódott, ahol a győri önkormányzat ünnepi díszközgyűlést tartott.  Borkai Zsolt polgármester köszöntötte a megjelenteket. „Szerencsére sokan tesznek Győrért, sokan tevékenykednek a győriekért. Sokan vannak, akikre büszkék lehetünk, akik a saját sikereiket nem öncélúan, hanem a környezetük, városuk, vagy akár az egész társadalom javára kívánják elérni. Nem véletlen hát, hogy minden évben ezen a napon adjuk át a Győr díszpolgára és a Pro Urbe Győr díjakat. És persze az sem véletlen, hogy ezen a napon köszöntjük a sajtó munkatársait is, hiszen március 15-e a Magyar Sajtó Napja is. Díjazzuk azokat a személyiségeket, akik mindennapi munkájukkal hitelesen, pontosan, sokszínűen tájékoztatják a győrieket városunk történéseiről.”

Díszpolgári címet vehetett át Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, a több évtizedes magas színvonalú pedagógusi és intézményvezetői tevékenysége, a magyar nyelvművelés és beszédkultúra fejlesztése érdekében végzett munkája, valamint a Szép Magyar Beszéd Versenyek szervezésében nyújtott tevékenysége elismeréseként. Ugyancsak a város díszpolgára lett Nyári Károly zongoraművész, akit a város hírnevét öregbítő országos és nemzetközi szinten kiemelkedő, sokrétű zongoraművészi és előadóművészi tevékenysége miatt díjaztak. Prof. Dr. Rácz István, igazgatóhelyettes, osztályvezető főorvos több évtizedes, példa értékű gyógyító és oktató tevékenysége, valamint országosan és nemzetközi szinten is elismert, magas színvonalú szakmai és tudományos munkája elismeréseként vehette át a díszpolgári címet.

 

 

Pro Urbe Győr díjban részesült az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa Egyesület – Győr közössége a helyi közösségek, civil és egyházi szervezetek, intézmények támogatását szolgáló karitatív munkája, valamint a város idegenforgalmi kínálatát és kulturális rendezvényeit színesítő tevékenysége elismeréseként. A Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium közössége, a több évtizedes, magas színvonalú oktató-nevelő munka, a tehetséggondozás területén elért kiváló eredményei, valamint értékőrző és értékteremtő, innovatív pedagógiai tevékenysége révén érdemelte ki a díjat. Katona Tibor karnagy ugyancsak Pro Urbe Győr díjban részesült, több évtizedes, magas színvonalú karvezetői és zenepedagógusi munkássága és a város kulturális életében és rendezvényeinek szervezésében betöltött kiemelkedő szerepe miatt.

 

 

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek.

 

 

A város sajtódíját Simon Panka a Győr+ Rádió főszerkesztője és Hajba Ferenc a Győr+ újságírója kapta. Gratulálunk munkatársainknak!

 

 

A délelőtt folyamán a Megyeház téren a Karzat Színház március 15-i játéksorát próbálhatták ki az ünneplők.

 

 

A díjazottak közül elsőként Nyári Károllyal olvashatnak beszélgetést a Győr+ hetilap március 17-i számában.


Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor