Győr+
2017.03.16. 10:44

Karmesterkurzus Győrben

Nemzetközi zenei találkozó Győrött - a VI. Győri Nemzetközi Hidas Frigyes Fúvószenekari Karmesterkurzus március 16-től március 20-ig tart.

A karmesterkurzus megnyitója március 16-án, csütörtökön 14 órakor kezdődik az Egyetemi Hangversenyteremben (Győr, Kossuth L. u. 5.).

A mesterkurzus névadója Hidas Frigyes (1928-2007), a hazai és európai fúvószenei élet meghatározó személyisége. Életműve főként fúvós hangszerekre írt darabokat foglal magában, de jelentősek voltak színházi kísérőzenéi is.

A szakmai képzés vezető professzora ezúttal is dr. Marosi László, a Floridai Központi Egyetem Zenekari Tudományok Tanszékének igazgatója lesz. Az Egyesült Államokban élő, magyar származású egyetemi tanár szakterülete a vezényléstechnika, a fúvószenekari anyagismeret. A kurzusra huszonöt, többségében hazai fúvószenekari karmester jelentkezett, de Németországból és Szlovákiából is jönnek zenei szakemberek. A mesterkurzus zenekara ezúttal is a Széchenyi István Egyetem fúvószenekara, a Győr Symphonic Band lesz. A szakmai felkészítő munkába a győri zenetanár- és zeneművész-jelöltek is bekapcsolódnak – mondta el Szabó Ferenc Hidas Frigyes-díjas zeneművész, a kurzus művészeti vezetője, a széchenyis fúvószenekar, a Győr Symphonic Band karmestere.

Péntektől délelőttönként szakmai előadások, délutánonként és este zenekaros próbák szerepelnek a programban.

A Nemzetközi Karmesterkurzus belépődíj nélküli záróhangversenye március 20-án, hétfőn 18 órakor lesz az Egyetem Hangversenytermében (Győr, Kossuth L. utca 5.).

A műsorban felcsendülnek Hidas Frigyes, Balázs Árpád, Bogár István, Dubrovay László, Alberto Ginastera, Camillo De Nardis, Vittorio Giannini eredeti fúvószenekari művei és átiratai. Vezényelnek az VI. Hidas Frigyes Nemzetközi Fúvószenekari Karmesterkurzus aktív résztvevői.

 

Művészeti vezetők: dr. Marosi László és Szabó Ferenc.