Elsősorban Selymek a Magyar Ispitában

Győr+
2019.01.25. 11:40

Csurák Erzsébet Elsősorban Selymek című tárlatának megnyitóján csordultig megtelt érdeklődőkkel a Magyar Ispita kiállítóterme csütörtökön este.

A jó hangulat megalapozásáról Horváth Kornél, Kossuth-díjas ütősművész és Lantos Zoltán, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett hegedűművész jazz muzsikája gondoskodott. A művésznőt Bogisich Ferenc, a QP Zrt. tulajdonosa köszöntötte.

Bogisich Ferenc mondott köszöntőt a megnyitón

A mecénás, vállalkozó szerint a selyem szimbolizálja legjobban a nőiességet, finom, lágy könnyed, olyan, mint maga Csurák Erzsébet, az igazi nő. A művésznő alkotásait a folyamatos megújulás, a változások, az érzelmek tükrözik, a színei pedig az élet sokszínűségét szimbolizálják. Bogisich Ferenc reményét fejezte ki, hogy Csurák Erzsébet kiállítása különleges örömet szerez a látogatóknak.

A női lélek selyemre festve

Pellek Sándor orvos, fotóművész megnyitóbeszédében felidézte: a művésznő az eddigi képanyagaitól eltérően, kísérletet tesz újszerű anyagválasztásra, papírt és vásznat is használ a selymek mellett. Erzsébet ösztönös alkotónak tartja magát, festészetének eszenciáját egyesíti gazdag életútjával. A kínai festészet jegyeit is szívesen használja, a színek erőssége tükrözheti a művésznő lelki állapotát, amit a finom vonalak, és a színek harmóniája mutat.

Pellek Sándor méltatta az alkotó munkáit

Munkáin feltűnik az alkotó energiája, sokszor elsőleges célja a hangulat és az atmoszféra érzékeltetése. A képek egyéni technikával készültek, de jelentésük és képi ábrázolásuk a modernitással harmonizálnak, azonban nem tolakodóak. Egyes képek sms, mms és mail üzeneteket hordozhatnak a művész lelkiállapotától és mondanivalójától függően – emelte ki Pellek Sándor. A művész aktuális élményeit szeretné megosztani a közönséggel, a belső világától függően. Érdekli a város és az emberek, a fesztivál és a koncert élményei tükröződnek vissza művein. A női léleknek köszönhetően művei mentesek a kor agresszivitásának ábrázolásától.

Rengetegen voltak kíváncsiak a kiállításra

„A képeket szívesen látnám a madridi Prado múzeum, vagy a new yorki Guggenheim képtár termeiben, mert Csurák Erzsébet kozmopolita ábrázolásmódja ezt sugallja számomra” – fejezte be méltatását Peller Sándor.

A Csurák Erzsébettel készült beszélgetésünk ITT olvasható.

A tárlat március 3-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható a Nefelejcs köz 3. szám alatt.

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor