Győr+
2017.03.27. 15:04

Bemutatták a Bedi Eszti-emlékdíj jelölteit

A tavaly elhunyt Bedi Eszter súgó, rendezőasszisztens emlékére alapított díjat két barátja és művésztársa, Venczel-Kovács Zoltán színész és Tóth Zoltán fotós – számoltuk be róla az elmúlt héten. Azokat a győri kulisszák mögött dolgozókat ismerik el, akik nélkül nem lehetne előadás. Hétfőn sajtótájékoztatón árulták el a jelöltek névsorát.

„Amikor augusztus végén Eszti az égi társulatba költözött, el kellett gondolkodnunk, hogyan tovább… Később leültünk Venczel-Kovács Zolival, s csatlakozott hozzánk Lengyel Józsi is (a Torta- és Karamell Szalon tulajdonosa – a szerk.), s együtt találtuk ki a részleteket” – kezdte Tóth Zoltán a Vaskakas Bábszínházban tartott sajtótájékoztatón.

Azokat szeretnék kitüntetni, akik a Győri Nemzeti Színház és a Vaskakas Bábszínház kulisszái mögött dolgoznak, akik nélkül egyik este sem mehetne fel a függöny. Eszti ezekben az intézményekben dolgozott, a színháznak élt, imádta a teátrum világát, s részt vett szinte minden győri rendezvényen, ami ezekhez kötődött.

 

Venczel-Kovács Zoltán és Tóth Zoltán a Vaskakas Bábszínház otthonában árulták el a részleteket

 

„Együtt álmodtuk meg a Tartalmas Tábort is, amit idén kilencedik alkalommal szervezünk meg. Visszük tovább, hiszen Eszti is így akarná” – mondta el Venczel-Kovács Zoltán.

A háttérben munkálkodókat nyolc csoportra bontották: a hang, világosító, fodrász, öltöztető, díszítő, kellék tárakból, valamint a súgók-asszisztensek és az ügyelők közül sorsoltak egy-egy munkatársat. Ők a jelöltek, akik közül a közönség internetes szavazással választhatja ki, ki kapja az első Bedi Eszti-emlékdíjat.

A jelöltek pedig: Bazsóné Pongrácz Eszter fodrász, Abdai Bálint hangosító, Fehér Zoltán kellékes, Barti László díszítő, Baracsi Orsolya jelmeztervező, Vlasics Rita súgó, Karácsony Angéla ügyelő a Győri Nemzeti Színházból és Horváth Bálint, Vaskakas világosítója.

 

Lengyel József cukrászmester azt ígéri, miden évben újít majd a fődíjnak szánt édességen

 

Eszter nagyon szerette a mackókat, ezért az április közepén kezdődő szavazás „nyertese” egy Lengyel József által készített mackó formájú tortát kap. Az édességet Eszter kedvenc süteménye, a jamaica ihlette, melyet a cukrász augusztus végén Miss Jamaicára keresztelt, ahogy Esztert is szólította. Több cég, magánszemély is a kezdeményezés mellé állt, így számos ajándék talál majd gazdára a június 12-i gálán, melyen Eszti művészbarátai lépnek majd fel. Eljön többek között Szulák Andrea, Bereczki Zoltán, Simon Kornél, Tunyogi Bernadett, Fehér Adrienn, Győrből pedig Járai Máté, Nagy Balázs, Mihályi Orsolya, Ungvári István, Jáger András és természetesen Venczel-Kovács Zoltán is színpadra lépnek a Vaskakas Művészeti Központban.

„Szeretnénk tovább éltetni a „bedieszti” jelenséget. Ismerte és szerette őt a fél város. Győr új kulturális díjának üzenete az is, hogy figyeljünk jobban egymásra, minden nap” – hangsúlyozták végül a díj életre hívói.

 

További részleteket a facebook.com/bediesztiemlekdij oldalon találnak.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor