Győr+
2017.03.31. 15:44

Zárul a plakátkiállítás a Magyar Ispitában

Csütörtök este hivatalosan lezárult, de vasárnapig még látogatható „A magyar hangosfilm plakátjai 1931-44” című kiállítás a Magyar Ispitában. A magyar hangosfilm 85. születésnapjára létrehozott tárlat öt hónapig várta az érdeklődőket Győrben, ez alatt az idő alatt több mint 1500-an keresték fel az egyedülálló összeállítást.

„Azt gondolom, hogy az elmúlt öt hónap csodálatos élmény volt, nagyon sokan érdeklődtek a tárlat iránt. Számomra is egy nagyon kedves kiállításról van szó, és szomorkodhatnánk, hogy véget ért, de örüljünk annak, hogy egy vidéki kiállítás a fővárosba költözik, hiszen ha minden jól megy, akkor május végén az Országos Széchenyi Könyvtár Budai Várban lévő épületében lesz látható a tárlat – árulta el a jó hírt Fekete Dávid alpolgármester, A magyar hangosfilm plakátjai 1931-44 című kiállítás ötletgazdája és egyik főszervezője a Győr Plusznak.

Ezt az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos igazgatója is megerősítette, aki beszédében kitért a társintézményekkel folytatott kiváló együttműködésre is. Boka László a záróeseményen elmondta, jó itt lenni Győrben, mindig örül, ha a kincseinket méltó formában mutathatják be.

Az eseményen részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetfőnöke is, aki hangsúlyozta, ez a kiállítás az utókor számára méltó módon hirdeti a magyar filmművészet aranykorát. Sipos Bulcsú Kadosa szerint az alkotások egy különleges világot teremtettek a tárlaton, egy olyan kor lenyomatai, amit joggal nevezünk a magyar hangos film aranykorának.

CS. Havas Ágnes a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója kiemelte, időszerű volt a tárlat, hiszen az utóbbi időben számos rangos elismerést kaptak a magyar filmek, a kiállítás pedig egy hiánypótló összegzése volt a történelem ezen részének.

A kuriózumnak számító tárlat tehát hivatalosan bezárta kapuit Győrben – igaz, még vasárnapig látogatható. Fekete Dávid a Győr Plusznak elárulta, a munka nem áll meg, hiszen már egy új projekten dolgoznak, mely elveszett hangosfilmek felkutatásával és feldolgozásával foglalkozik.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: Orosz Sándor