Győr+
2017.04.03. 17:39

„Sisi Gödöllőre járt haza”

Bécsben az élet császári, Budán királyi, Gödöllőn családi – vallotta Erzsébet királyné, aki igazi gödöllői lakos volt. Több mint 2000 éjszakát töltött a Gödöllői Királyi Kastélyban, melyet koronázási ajándékként kapott a magyar néptől.

Idén születésének 180. és a Monarchia létrejöttének 150. évfordulóját ünnepelve együtt utazhatunk a királynéval és udvartartásával és megcsodálhatjuk öltözékeit is.

 

A Gödöllői Királyi Kastélyban és parkjában nemcsak a pompával, fényűzéssel találkozhatunk, hanem azzal a természetes, hétköznapi bájjal is, amely a vidéki kastélyba látogató Sisit megragadta. Az állandó kiállításon bepillanthatunk abba a világba, melyben Erzsébet királynénk élte hétköznapijait, és megtudhatjuk, mi igaz abból a sok mítoszból és legendából, amely róla kering. Alakját és korát számtalan kulturális programmal, családi hétvégékkel, koncertekkel, fesztivállal hozzák közelebb a látogatókhoz, idén pedig még több és nagyszabásúbb rendezvénnyel készülnek a kastély dolgozói. A részletekről dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója mesélt nekünk.

Az év egyik legfontosabb eseménye a júniusi Koronázási Hétvége lesz. Milyen programokkal készülnek rá?

 

A kiegyezés fő eseménye maga a királyi pár magyarországi koronázása volt június elején, melyre mi is megemlékezünk minden évben. A 150. évforduló alkalmából azonban idén a hagyományostól egy kicsit eltérő és sokkal nagyobb rendezvénnyel készülünk június 10-én és 11-én, melyhez nemcsak a kastély, hanem Gödöllő város önkormányzata is csatlakozott. Sőt, a Koronázási Hétvége már Budapestről indul, hiszen a Nyugati pályaudvaron lehet felszállni arra a nosztalgia gőzösre, amelyen a királyi udvartartás is utazik Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel és a szent korona másolatával. Bárki jegyet válthat a vonatra, amely a gödöllői királyi váróterembe érkezik, innen pedig hintókkal és népzenei kísérettel vonul be az udvar a kastélyba. A parkban lovasbemutatók, az épületben maga a királyi pár várja majd a látogatókat éppen úgy, ahogy hajdanán éltek: Ferenc József az íróasztala mögött dolgozik majd, Erzsébet pedig az udvarhölgyei társaságában fogad minket. Igazi, élő színházzá változik a hétvégére a Gödöllői Királyi Kastély. Az estéken pedig nívós koncertekkel búcsúzunk a közönségtől: június 9-én Liszt Ferenc Koronázási miséjét, június 10-én Fúvós koncertet, 11-én pedig Gödöllő testvérvárosainak előadását hallhatjuk a kastély Lovardájában.

 

kultura.hu