Győr+
2017.04.05. 12:09

Győrben is hódít az elektrografika

Koppány Attila festőművész jubileumi tárlatán az elektrografikával ismerteti meg a győri közönséget. A Selectio címet viselő kiállítás kedden nyílt meg az Esterházy-palota aulájában.

Koppány Attila győri festőművész hetvenedik születésnapja alkalmából a Rómer múzeum önálló tárlattal köszöntötte az alkotót.

 

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arra emlékeztetett, hogy Koppány Attila bemutatkozó kiállítása 1976-ban volt a győri Műcsarnokban. Az évek során vezető oktatóként megszervezte és irányította az építész hallgatók vizuális művészeti képzését és már két évtizeddel ezelőtt felvetette egy művészeti kar létrehozásának szükségességét. Az álom tavaly decemberben valóra is vált. Koppány Attila jelenleg is a kar végleges oktatási profilját kialakító bizottságban dolgozik. Ő olyan képzőművész és egyetemi professzor, akinek az életében a művészet és a tanítás mindig is szerves egységet alkotott.

P. Szabó Ernő művészettörténész megnyitó beszédében hangsúlyozta, a Selectio nem negyven év munkáinak válogatása, hanem az alkotó utolsó három évéből szelektál, úgy hogy egy összefüggő, a nagyközönség számára is befogadható sorozatot mutat be. A kiállítás anyaga túlnyomórészt az elektrográfiára, a számítógéppel készített és vászonra nyomtatott festmények bemutatására épül. Tizenegy éve foglalkozik ezzel a műfajjal, 2006-ban hazánkat képviselte a VI. International Computer Art Biennálén Lengyelországban, 2015-ben pedig a XX. Országos Portré Biennálé fődíját, az Arany Diplomát nyerte el Mámor és Apátia című elektrográfiájával. Ez a mű a mostani kiállításon is látható.

Koppány Attila azt mondja azért fordult az elektrografika felé, mert így sokkal több eszköze van a finomságok kifejezésére, mint egy hajszálecsettel. Ezeket a képeket, ebben a formában, ecsettel nem lehet előállítani. Ezt a pixel számot csak egy jó computer és egy megfelelő szoftver tudja produkálni. Az elektrografika hozzájárul a hatásosabb önkifejezéshez, s ahhoz is, hogy a környezetet, a minket körülvevő világot sajátos technikai szűrön keresztül másképp tudjuk megmutatni – emelte ki a művész. A most kiállított képek is társadalmi, környezeti dologra reflektáló alkotások, melyek többsége számítógéppel készített festmény vászonra nyomtatva, valamint szociofotók és saját festményeinek az egymásba olvasztásából létrejövő egyedi alkotások.

Koppány Attila elárulta, az gyetem tervezi, hogy képalkotó vizuális művészeti képzést indítanak Győrben, melyre komoly igény mutatkozik a régióban. Itt a hagyományos festés, grafika, rajz és fotó mellett az új médiákat, a mozgóképet, és az elektrografikát is tanítani fogják.

 

A tárlat április 30-ig, hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között látogatható.

Földvári Gabriella

Fotó:Marcali Gábor